„Рецидивисти” да не възлагат обществени поръчки

Държавни или общински структури, които системно нарушават Закона за обществени поръчки (ЗОП), да бъдат лишавани от организацията на нови търгове. При три или четири нарушения годишно правото им на такава дейност да се прехвърля на централизиран орган към Агенцията за обществени поръчки или към МС, който да провежда наддаванията и да определя победителя.

Това предложение за поправки в ЗОП направи вчера вицепремиерът Томислав Дончев на кръгла маса за обществените поръчки, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

„От април т.г. имаме нов закон, в който контролът е по-строг от много други в страните от ЕС. Въпреки това е явно, че административните наказания и финансовите санкции не плашат системните нарушители”, каза Дончев.

В 370 обществени поръчки за 479 млн. лв. са открити нарушения при 1174 проверки за първите 9 месеца на тази година. Това прави 35% от проверените търгове, обобщи Анелия Йорданова от Агенцията за държавна финансова инспекция. Ревизорите са издали 495 акта на 231 длъжностни лица. През 2015 г. откритите нарушения са били в 41% от проверените случаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес