Рибарите от Бургас: Политически амбиции пречат на узаконяването на Ченгене скеле

Певицата Тони Димитрова, композиторът Стефан Диомов и художникът Живко Иванов подкрепят селището

Политически амбиции пречат за узаконяването на рибарското селище Ченгене скеле. Повод за поредни дебати около селището на рибарите станаха внесени в парламента промени в Закона за рибарство и аквакултури.

“Десетки пъти през годините е имало опити рибарското селище край Бургас - Ченгене скеле да бъде съборено. И сега, когато трябва да бъде узаконено, нечии политически амбиции пречат това да се случи. Стигнаха дотам, че обвиниха ГЕРБ в пристрастие. Но не ГЕРБ, а рибарите сме тези, които искат да узаконят хижите си, да запазят замиращия в нашата държава занаят и да го предадат на поколенията. Това каза кметът на Ченгене скеле и председател на култовото сдружение Морски сговор Димитър Янчев пред “Труд”.

И продължи: “Навремето с нас постъпиха така, както Сталин е постъпил с политическите си опоненти - закарват ги с влак в тайгата в най-голямата зима, захвърлят ги и ги оставят сами да оцелеят в сибирския студ. Но на тях поне са им давали инструменти, а на нас и това не ни дадоха. И когато сме постигнали едно прекрасно селище с много мъки, труд и пот, някой се опитва да го разруши. Ние сме вписани в националната листа за нематериално културно наследство”, подчерта Янчев.

Под ръководство на директора на Регионалния исторически музей Милен Николов през юли миналата година е била сформирана комисия от експерти, които предлагат Ченгене скеле да бъде със статут на селище с национално значение.

Става дума за промяна в закона за рибарство и аквакултури, която ще защити такова селищно образование като Ченгене скеле. Пълна подкрепа на рибарите оказа Вежди Рашидов, който е един от вносителите на промяната. Морските вълци от своя страна му благодариха сърдечно.

“Целта е да въведем статут на търпимост на хижите на рибарите, защото те са много различни - фургони, бунгала, едно и дву- етажни постройки”, обясни народният представител Иван Вълков, който също е един от вносителите на промяната в закона. - Те трябва да отговарят на Подробния устройствен план и Общия устройствен план: сгради, които се намират на територията на селищно образувание и граничат с рибарско пристанище. Това е проблем, който не е решен в региона повече от 47 години. В този смисъл промяната в закона, се отнася само и единствено за рибарското селище, което граничи със своя порт.

Всичко друго е спекулация, имам предвид Христо Иванов, който много добре знае това и го разбира като юрист, но го използва за популистки цели, коментира още Иван Вълков.

В подкрепа на рибарите се обявиха и трима известни бургазлии - любимата на поколения певица Тони Димитрова, големият композитор Стефан Диомов и големият художник Живко Иванов. От десет години насам и тримата са членове на Комитета за защита на рибарското селище.

“Отдавна съм в защита на тези хора. Там е поминъкът им, там е животът им. Съдбата ги е запратила на това място. Това са бедни, отрудени и честни хора. Тъкмо смятаха, че нещата с узаконяването на селището са решени и изведнъж се намират някои, които искат отново да разбунят този проблем. Мисля, че човек трябва да е твърде жесток и недалновиден въобще да си помисли рибарите да останат без законово основание в Ченгене скеле. Това е възмутително, те заслужават по-спокоен живот. Стига са ги гонили и стига са ги измъчвали. Никой не е в състояние да ги махне и да им причини това. Там са техните корени, съдбата им, техният живот, там са се родили децата им, внуците им играят в дворовете на хижите им.”, каза пред “Труд” композиторът Стефан Диомов.

“Винаги съм била на тяхна страна - на рибарите, защото са отрудени, работят от сутрин до мрак. Направили са си в селището едно общество, много чисто и много истинско. Толкова години различни хора ги лъжат с обещания. И сега вярвам, че наистина ще се вземе решение да си имат дом, узаконен. Разбира се, че някой прави интриги. но хората които познавам са толкова свестни и добри, че е грехота точно на тях, символите на морето, да се правят интриги и точно те да останат неподкрепени. Аз лично възнамерявам да призова да им дадат рамо моите приятели и последователи във Фейсбук, не само бургазлиите. Защото тези рибари са наистина страдалци. Сега, да горят заради някакви други хора- това е безобразие, това не е човешко”, коментира Тони Димитрова.

“Твърдо съм зад тях. Това е едно толкова бургаско място. Едно от най-топлите и романтични места в България. А рибарите са едни от най-почтените хора, които познавам”, заключи художникът Живко Иванов.

Рибарите благодариха на Вежди Рашидов за подкрепата 

С писмо рибарите благодариха на Вежди Рашидов за подкрепата.

“Вие като наш стар приятел (имаме предвид вписването ни в листата за нематериално културно наследство) - с цялата тежест на името и таланта си ни защитихте. Никога няма да забравим решителността, с която опровергахте неистинските твърдения на г-н Христо Иванов”, пишат рибарите.

Те обясняват, че цялата рибарска общност е следила с вълнение полемиката около селището.

“В резултат получихме допълнителна подкрепа от любителите рибари, хората на културата и министър Емил Димитров.

Още веднъж заявяваме, че селищно образование “Рибарско селище” няма никакви допирни точки със “Сараите”, сочат още рибарите от Ченгене скеле”.

Писмото е подписано от жителите на Рибарско селище и сдружение “Морски сговор”.

Коментари

Задължително поле