Рибарите чакат сафрид за 24 май

Рибарите, които са били под карантина близо два месеца, се приготвят за голяма слука, веднъж щом сафридът се появи край Ахтопол.

Уловът с мрежи е забранен до петък

Вадят попчета с въдици след близо два месеца в изолация

При слънчевото пролетно време в неделя, рибарите от Бургаския залив, излязоха на първия си риболов с въдици след близо двумесечната изолация по хижите. “Над 10 лодки сме и сме застанали близо до квартал “Сарафово”. Има попчета”, казаха морските вълци. Рибата върви по 5-6 лева килограма на борсата, но те си я хващат предимно за собствена консумация. “Затъжили сме се за пресни попчета”, довериха рибарите.

Морската вода още е студена - 13 градуса бе тя в ранния предиобед в неделя. До 15 май уловът на попчета с мрежи е забранен, а около 24 май трябва да се появи сафридът, прогнозират морските вълци. Лошото е, че тогава се появяват и раците, които късат мрежите им с острите си щипки, но това са рисковете на професията. Първо сафридът трябва да се появи край бреговете на Ахтопол, където са едни от най-опитните риболовци. Днес те коментираха, че още е рано и се приготвят за богата слука.

Според рибари от Царево пък, сафридът се бави, защото водата не се е стоплила достатъчно. Щом пуснат мрежите за сафрид, вътре се очаква да се хване и скорпидът - една от деликатесните риби, които собствениците на крайбрежни кръчми изкупуват като топъл хляб. Макар да има отровни бодли, скорпидът е с много вкусно месо и е предпочитан от туристите. В ресторантите го приготвят предимно паниран.

Морските вълци са обнадеждени, че ресторантите край вълните отварят и трудът им ще бъде възнаграден, ще успеят да продадат рибата си, а не да я замразят във фризерите, каквито бяха страховете им доскоро. Според тях, туристически сезон ще има, много българи ще дойдат край морето и “ще са петимни за прясна риба”, която неизменно върви със запотена бутилка бира, мастика или друго питие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини