Рибеното масло може да застраши живота

След почивка в Тайланд 54-годишен канадец търси лекарска помощ заради бъбречни проблеми. Джипито го съветва да прекрати приема на диуретици и лекарства срещу подагра, за да възстанови баланса на течности в организма.

Независимо от това само след месец анализите показват, че бъбреците му скоростно се влошават и човекът е на границата между живота и смъртта. Налагат се изследвания при нефролог, които показват неочаквани резултати.

Изяснява се, че бъбреците са здрави, но не работят. В кръвта на болния се откриват ненормално високи нива на калций и паратирин – хормон, който регулира калциево-фосфорната обмяна. Подобен ефект се получава при прием на големи количества витамин D.

Оказва се, че пациентът е поглъщал огромни дози рибено масло в продължение на последните 3 години. При това той не е изпитвал проблем с липсата на витамини, а се е доверил на натуропат, който го лекувал единствено с природни продукти. Алтернативният доктор му предписал прием на рибено масло 5 пъти над нормата. На всичкото отгоре канадецът сгрешил и си купил друг вариант от цяра, което повишило двойно дозата.

Ситуацията се усложнила след плажния отдих на силно слънце, тъй като човешкият организъм произвежда витамин D под действието на ултравиолетовото лъчение.

В случая човекът оживял, но е ярък пример за необходимостта от балансирано хранене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве