Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

РИОСВ – Пловдив се самосезира за разпръскването на 1 тон варовиков прах край Пловдив Eкоинспекцията проваля замислен за петък пърформанс на австрийски куратор

РИОСВ – Пловдив се самосезира по сигнал на медии за пърформанс, който представлява разпръскване на 1 тон варовик на прах със самолет в околностите на Пловдив. На „зеления телефон” на екоинспекцията в града под тепетата са получени куп позвънявания от разтревожени пловдивчани и жители на околните села относно проекта за нетрадиционна „арт инсталация” и артистична намеса „Отместване на границите” на австрийския куратор Валтер Зайдъл и “артистите” Никол Сикс и Паул Петрич.

Инициативата е част от проект, осъществяват по програмата австрийския културен павилион FLUCA на улица „Отец Паисий” в Пловдив съвместно с посолството на Австрия у нас и фондация „Отворени изкуства” на галерия „Сариев” и Веселина Сариева.

От РИОСВ-Пловдив са изпратили писмо до Община Родопи да изпълнят задълженията си по Закона за чистотата на на атмосферния въздух, за което отговаря лично кметът Пламен Спасов, както и да се предприемат „спешни действия за предотвратяване замърсяването на атмосферния въздух при реализацията на пърформанса“. Мярката е базирана на чл. 19, ал. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух, декларира директорът на РИОСВ-Пловдив доц. Стефан Шилев, който допълва, че в екоинспекцията не е получавана никаква официална информация за реализацията на подобен „арт проект”.

Подобна акция и артистична намеса „Отместване на границите” досега не е реализирана в България нито като мащаб, нито като концепция. Идеята на австрийския куратор Валтер Зайдъл с разхвърлянето на един тон варовик на прах е свързано с космическия и слънчевия прах, който всяка година попада на Земята и се смесва с натрупана по сградите и улиците мръсотия.

Всяка година изхвърляме тонове космически прах – явление, се изучава все повече от учените. Отправна точка за този проект на артистите Никол Сикс и Паул Петрич са 60-те години на 20-ия век и научно-фантастичните филми от онова време, в които кацането на Луната и човешкото присъствие в Космоса са много често срещани теми. Те пресъздават размерите на Земята, Луната и Слънцето в необичайно съзвездие.

Спазвайки мащаба от 1:16 500 000, Земята и Луната са превърнати в бетонни топки с диаметър 77 и 21 см и поставени пред контейнера (Земята) и в тревното пространство до него (Луната, на разстояние от 24 м., отговарящо в съответния мащаб на това в действителност).

И докато Луната е много малка и почти невидима в тревата, разстоянието до Слънцето трябва да е на около 9 км от Земята, а самото то с диаметър 84 м. Заради невъзможността да се направи подобна визуализация от бетон, артистите избират да разпръснат със самолет каменен прах, който да илюстрира огромната разлика в размера на планетите и звездите, отново на подобно разстояние. Идеята на авторите и куратора бе пърформънсът да бъде заснет и следата му ще бъде запазена във видео материал, докато каменният прах постепенно се разгражда и изчезва.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.