Ричард Гиър - Американски играч

На 70 години Ричард Гиър оправдава репутацията си на потентен холивудски лъв и дългогодишен топ играч, неподвластен на времето и неустоим за красивите дами. Преди дни той стана баща за трети път общо и за втори със сегашната си жена Алехандра Силва - красива испанка с 33 години по-млада от него. Първото им дете се роди в началото на 2019-а, когато актьорът още беше на 69 години.

От десетилетия Ричард Гиър има славата на магнит за качествена женска плът. През 90-те той оглавяваше всевъзможни лайфстайл класации за най-секси мъже на планетата, снимаше се в касови романтики с младата тогава Джулия Робъртс и живееше със супермодела Синди Крауфорд. Той беше олицетворение на осъществените блянове за успех. Мъжете искаха да бъдат като него, а жените - да бъдат с него.

„Хубава жена” го утвърди като едно от най-разпознаваемите имена и лица на 90-те, но генезисът на дългогодишния успех на Гиър е в началото на 80-те години на миналия век. Тогава той се снима в два ключови са десетилетието филми - „Американско жиголо” на Пол Шрейдър и „Офицер и джентълмен” на Тейлър Хакфорд. В двете произведения Ричард Гиър убедително изгражда персонажи на мъже, които лесно и ефективно събуждат женското желание. Особено „Американско жиголо” става културен крайъгълен камък за еротичната естетика на комерсиалното кино и един от визуалните символи на целия период. Гиър играе студен, емоционално отстранен, но атрактивен плейбой, който използва своята сексуалност така, както красивите и често „фатални жени” от Златната епоха на Холивуд са го правили - като оръжие и инструмент за изкачване на социалната йерархия.

Този образ е първият по рода си за голямото кино и предизвиква фурор, а младият Гиър става синоним на опасна и желана мъжественост. Този първоначален пробив определя неговия дългогодишен профил на разбивач на сърца и мъж за много жени. Той успява да запази своята репутация и до днес, когато прави две деца, в две последователни години, на горещата си испанска нова жена, която е с 33 години по-млада от него.

Играта на Гиър в киното се отличава с минимализъм и често скрива повече, отколкото показва. За някои киномани той винаги ще си остане младият играч и консуматор на качествени, богати дами от „Американски жиголо”.

Другата основна характеристика от образа на Ричард Гиър е неговата политическа обвързаност с каузата за свободен Тибет и влечението му към будизма. Той става една от първите холивудски суперзвезди, запленени от екзотиката на източните религии и философии. Още като млад става будист, но отива по-далече от повечето знаменитости и доказва, че това не е просто някаква повърхностна поза, а кауза за цял живот. Той става активист за свободен Тибет и съответно враг на Китай и властващата там комунистическа партия. Прави трилърът „Червеният ъгъл”, който е силно критичен към Китай и своевременно се сдобива със забрана да стъпва там.

През годините Ричард Гиър не се отказва от политически си позиции. С нарастването на китайското влияние в Холивуд той става нещо като персона нон грата в средата, която преди това го е превърнала в голям актьор и световен секссимвол. Гиър твърди, че големите филмови компании го избягват, за да не ядосат Китай. Това го кара да прави повече независими, авторски и малки филми, в които има повече свобода, но по-малко разпознаваемост. Той дори не е допуснат да бъде сред списъка с актьори, които обявявават наградените на една от церемониите по връчването на „Оскар”, след като по-рано остро е критикувал китайското комунистическо управление.

Ричард Гиър е достатъчно богат и няма нужда да прави компромис с една от каузите на живота си, за да се добере до още някой голям, но зависим от Китай холивудски проект. Освен това сега има две малки деца и филмовата му кариера вероятно ще мине на втори план. Този чаровен потомък на първите английски пилигрими, пристигнали в Новия свят с кораба „Мейфлауър”, е направил достатъчно за американското кино.

 

Талантлив музикант

Ричард Гиър има разнообразни артистични амбиции, но е особено запален по музиката. Той е завършен изпълнител и е учил старателно няколко инструмента. Именно той композира и изпълнява една от музикалните теми за пиано от световния мегахит „Хубава жена”. После записва и соло на китара за следващия си романтичен проект с Джулия Робъртс - „Булката беглец”. А пък за „Офицер и джентълмен” учи карате, което няма общо с музиката, но доказва неговата отдаденост на киното.

 

За него

Умолявах го да участва в „Хубава жена“

Ричард е страхотен, но си спомням, че първоначално не искаше да се снима в „Хубава жена”. Аз го убеждавах, направо го умолявах да се присъедини и да изиграе главната мъжка роля. Той е много сериозен актьор и си има специфични мисли относно всеки филм и всеки персонаж, който играе. Той знае какво работи и какво не работи за него. В крайна сметка ми се усмихна, поклати глава и двамата стигнахме до съгласие. После с режисьора Гари Маршал отидохме на вечеря и всичко мина прекрасно. А филмът излезе и промени живота и на трима ни.

Джулия Робъртс, актриса

 

Направи историческа роля в „Американско жиголо“

Още си спомням премиерата на „Американско жиголо”. Този филм предизвика революция в изобразяването на мъжката сексуалност на голям екран. Ричард Гиър направи историческа роля. С този образ той предсказа метросексуалността и цялата тенденция мъжете да се грижат за външния си вид по определен начин. Не знам дали някой друг би могъл да изиграе тази роля с толкова влиятелен и внушителен маниер.

Брет Истън Елис, писател

 

Той е звезда, но не и актьор

Много хора не са съгласни с мен, но аз винаги съм твърдял, че Гиър е звезда, но не и актьор. Той е най-надцененият изпълнител на нашето време. Просто гледайте който и да е филм с него. Той не може да играе. Просто не може. Държи се невероятно дървено и има едно изражение на лицето. Само едно. Независимо какво играе и какви са емоционалните изисквания на ролята и сцената. Просто е смехотворно.

Марк Кърмод, филмов критик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети