Рияд и Рабат отричат да използват „Пегас“

Правото на използване на системата “Пегас” на компанията NSO се предоставя на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелското правителство.

Страните смятат обвиненията за неоснователни

Френският президент Макрон нареди серия от разследвания 

Правителствата на Саудитска Арабия и Мароко отрекоха информацията в медиите, че са използвали шпионския софтуер “Пегас”, предадоха световните агенции. По-рано през седмицата международно журналистическо разследване разкри, че с помощта на програмата са били подслушвани стотици журналисти и опозиционери в множество страни, а във Франция прокуратурата се задейства след публикациите, че потенциална мишена за следене е бил президентът Макрон и министри от правителството.

Скандалът избухна след доклади, че шпионският софтуер “Пегас” на израелска фирма има възможност за отдалечен достъп до смартфони, а клиентите са били различни правителства.

Френският президент Макрон нареди серия от разследвания след разкритията на “Монд”, че телефонът му е бил в списък на потенциални обекти за следене от страна на специалните служби на Мароко с помощта на “Пегас”.

Рабат обяви, че също ще започне разследване заради тези твърдения, които квалифицира като безпочвени. Саудитска Арабия също определи като неоснователни информациите, че софтуерът е бил използван за наблюдение и подслушване.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят