Рияд призна, че Хашоги е бил убит (обзор)

Удар за репутацията на принц Бин Салман (инфографика)

Кралят и престолонаследникът не знаели за случая

След мощен международен натиск над Рияд да хвърли яснота върху случая с изчезналия журналист Джамал Хашоги, Саудитска Арабия призна, че той е бил убит. Но отрече крал Салман или престолонаследникът принц Мохамед бин Салман (за когото имаше твърдения, че е поръчал ликвидацията) да са знаели за случилото се, което бе определено като “ужасна грешка”.

Досега саудитската страна даваше противоречиви обяснения за случая “Хашоги”. Журналистът дисидент, живеещ в изгнание критик на властта в Рияд, след като избяга от родината си, бе видян за последен път на 2 октомври на влизане в саудитското консулство в Истанбул. След гръмването на новината за изчезването му, Рияд обяви, че Хашоги е напуснал консулството и поддържаше тази версия в продължение на 18 дни. До миналия петък, когато за пръв път обяви, че журналистът е умрял в резултат на сбиване с хора, с които се срещнал в дипломатическото представителство.

Тази версия обаче бе приета скептично в цял свят, още повече, че междувременно излязоха данни, според които Хашоги е бил убит в консулството от екип от саудитски разузнавачи, за които Анкара твърди, че има доказателства.

“Решени сме да открием всички факти и да накажем отговорните за това убийство”, обяви в неделя саудитският външен министър Адел ал Джубейр. Той подчерта, че извършителите са действали извън правомощията си и дори висшето ръководство на разузнаването в Рияд не е знаело за действията им. Джубейр допълни, че няма информация как е бил убит Хашоги, нито къде е тялото му.

Турският президент Реджеп Ердоган обеща да разкрие цялата истина за случилото се пред парламента утре.

SAUDI ARABIA: MbS rookie or reformer

Коментари

Задължително поле