Роботите губят популярност в Европейския съюз

Роботите губят своята популярност в Европейския съюз, по-конкретно в медицината и в офиса. Гражданите на Европейския съюз, които в голямата си част са отворени за техническите нововъведения, все по-скептично се отнасят към роботите на работното място. Това показват данните от проучване, която е проведено от психолози и социолози от университетите във Вюрцбург и Линц Австрия. Те са анализирали резултатите от представителни изследвания, които през последните години са проведени от Европейската комисия. Общият брой на анкетираните от 27-те държави в Евросъюза достига 80 хиляди души, пише БГНЕС.

Като цяло европейците положително се отнасят към роботизацията, но когато стане дума за използването на роботи в медицината, за обгрижването на болни или възрастни хора, а също така в офиса, се наблюдава нарастващ скептицизъм. Тази тенденция започва през 2012 г. Причините за нея не са обект на изследването. Но един от неговите главни организатори, Маркус Апел от университета във Вюрцбург, е убеден:

„Главната причина е, че хората се страхуват за своите работни места. Именно за това роботите стават все по-непопулярни“.

В изследването се цитират не само сравнения на конкретните данни от различните години. На хората са задавани по различно време различни въпроси, свързани с роботите. Трудно може да се избере една цифра от множеството. Но тенденцията е очевидна: европейците с много по-малко възторг възприемат появата на роботите редом до тях на работното място.

Коментари

Задължително поле