Роджър ме направи велик боксьор, призна Флойд Мейуедър

Роджър направи от мен велик боксьор – признава Флойд Мейуедър за своя чичо и треньор, който си отиде на 58-годишна възраст. – Той малко говореше, но много вършеше. Роджър бе световен шампион, носеше златен пояс. И беше най-умният в нашето семейство.

Причините за смъртта на Мейуедър-старши не се съобщават, но през последните години той страда от диабет и деменция.

За разлика от своя именит племенник, Роджър бе шампион на планетата в две различни категории. С бокс се захваща от немотия, а и защото често е пребиван като дете. Брат му Флойд, който е по-голям от него с 9 години, слага ръкавиците по-рано. И за кратко време постига завидни успехи. Освен това и го сочат за изгряваща звезда. Роджър иска да прилича на батко си, така влиза в залата. Започва малко късно, едва на 15 години, а в първия си мач буквално е пребит. Но половин година по-късно печели регионалния турнир „Златни ръкавици” в щата Мичиган и дори се кани да отиде на олимпиада, но не успява. Въпреки това статистиката му в любителския бокс е впечатляваща - има 68 мача, от които 64 победи. После преминава при професионалистите и само за 2 години прави 15 боя – невероятен показател за днешния профибокс! Тогава става и за първи път шампион. Сред съперниците му са Хулио Цезар Чавес, Костя Цзю, Хавиер Вернандо Мендес…В боксовите среди Роджър е познат и с прозвището си Черната мамба. „Много исках да се отличавам от останалите боксьори и веднъж гледах филм за змии – споделя преди време Мейуедър-старши. – Разказваха за Черната мамба, много опасна отровна змия. Тя атакуваше тихо и безшумно. И тогава ме озари идея: ето това е, което ми трябва!”

А десният прав на Роджър бе наистина фатален за голяма част от неговите противници. На профиринга той постига 59 победи и 13 загуби, зад гърба си има 516 изиграни рунда! Затова не е и учудващо, че на по-късен етап Черната мамба изпитва сериозни проблеми със здравето. „Той е на 55 години, а изглежда сякаше е на 80”, разкри преди време легендарният племенник. – И с паметта не е наред…”

Треньорската работа винаги е привличала Роджър. Още докато се състезава на профиринга той открива своя зала, където обучава всички желаещи. Но основният му ученик е неговият племенник. „Винаги съм знаел, че ще бъда треньор – признава Черната мамба. – Много боксьори трудно влизаха в тази професия, но не и аз.”

Всъщност младият Флойд започва да се подготвя при татко си, но велик боксьор го прави неговият чичо. Роджър го тренира още, докато самият той е шампион. Под негово ръководство Мейуедър-младши печели и първия си значим трофей при аматьорите – веригата „Златни ръкавици” и неизменно е в неговия ъгъл. Племенникът стига до титли в 5 различни версии. И от 50 мача на профиринга не познава поражение. А в края на миналата година авторитетното списание „Форбс” обяви Флойд Мейуедър-младши, с прозвището Богаташчето, за най-скъпоплатения спортист на десетилетието с натрупани $915 млн.

Всъщност работата на звездния тандем започва още от 1993-а, когато Флойд-старши влиза зад решетките заради наркотици. През 2000 г.

таткото излиза от затвора и отново взима под опека сина си. Но баща и син никога не са имали топли чувства един към друг. Двамата Флойд отново се изпокарват и старшият е лишен от възможността да взима участие в тренировъчния процес. Богаташчето не се лута много, чичото винаги е под ръка. Именно той е основният му треньор и неизменно играе „първа цигулка” в подготовката племенника, дори когато баща и син се помиряват.

Но Роджър не само тренираше, но и защитаваше своя възпитаник. Ярък пример за това е боят на Флойд срещу Заб Джуда през 2006-а. В 10-ия рунд Заб нанаса непозволен удар под кръста,после прибавя и един зад врата, на което чичото не остава равнодушен. Изскача на ринга и провокира масово сбиване, което е спряно с намесата на полицията. Мачът се изиграва до край, но Роджър е изведен от залата и не успява да види триумфа на племенника си. За деянието си Роджър е дисквалифициран за една година и наказан да плати 200 000 долара глоба.

Буйния си нрав Черната мамба проявава и в живота. През 2009-а е обвинен в побой над Мелиса Сейнт-Вийл, която тренира. Според пострадалата Мейуедър-старши се опитал да я удуши. За щастие Роджър избягва затвора. А през 2013-а проблемите със здравето му се изострят.

„Много го обичам, но за жалост, той вече не помни кой съм – разкрива Флойд. – Веднъж не дойде в залата, защото се беше загубил. Просто излязъл от къщи и с часове се лутал по улиците. А понякога полудява, в буквалния смисъл – буйства, ругае. Много ме боли от случващото се с него.”

Именно от 2013-а Роджър влиза в треньорския щаб на Флойд, но по-скоро като секундант. Все пак чичото успя да види мига, в който неговият ученик е признат за най-великия боксьор на десетилетието, но и най-богатият сред спортистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт