Родилка обикаля с часове в болници в Стара Загора и Ямбол, роди в Бургас след шест часа по пътищата

Снимка: Pixabay

Родилка беше върната от три болници заради пандемията. Часове, преди да роди, жената и близките й обикаляли лечебните заведения в Ямбол и Стара Загора, но безрезултатно. Накрая детето се ражда в Бургас след шест часа по пътищата, предава БТВ.

10 декември, в ранните часове на нощта, свекърът на жената, родила второто му внуче, потегля да търси медицинска помощ с отговорност за два живота. В дъжд и буря започва обикалянето на болници. В Ямбол се оказва, че АГ отделението не работи. Според позицията на болницата е трябвало наблюдаващите лекари да уведомят родилките.Свекърът и свекървата на жената споделиха, че не са знаели и никой не им е казал. Така Кръстьо отпътува към Стара Загора, докато синът му гледа по-големия внук. С пристигането медицинско лице не се появява, а охраната казва да изчакат до сутринта, когато ще дойде лекар, за да прецени да приеме ли родилката, защото болницата е препълнена. Преди това обикалят дълго лечебното заведение, за да търсят АГ отделението, споделя свекърът.

"Върху мен бяха два човешки живота, когато ме изпратиха да пътувам за Бургас. Навън беше дъжд и буря, а ние пътуваме по магистралата 200 км. Изплашихме се. Най-вече аз, защото настоявах да имат второ дете", споделя Кръстьо. Щастливата развръзка следва в болницата в Бургас. Веднага ги приемат и жената ражда здраво бебе. Направен й е и тест за коронавирус. Роднините няма да търсят правата си по съдебен път, но призоваха лечебните заведения да преосмислят начина на прием и работа с пациенти.

"Защото в случая става дума за два човешки живота. Ние имахме късмет и сега сме щастливи, но не се знае при следващи подобни ситуации с други хора какво ще стане", каза Светла Овчарова, баба на бебето. От болницата в Ямбол изпратиха позиция, в която казват, че пациентите е трябвало да бъдат уведомени, че отделението не работи. От Стара Загора пък заявиха, че приемат родилки само ако са в тежко състояние.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България