Родители не знаят къде да кандидатстват

Много майки и татковци не са съвсем наясно със системата за прием, видя репортер на "Труд"

В 9 часа сутринта днес, минути след началото на кампанията по кандидатстване за първи клас, репортер на „Труд” влезе в столичното 104 ОУ с документите за дъщеря си. Срокът за записване е месец, но още на първия ден има струпване на родители. Опашката е малка, но не върви бързо и в чакането се завързват разговори, от които става ясно, че повечето майки и татковци не са съвсем наясно със системата за прием. Въпреки че на сайта на училището всичко е описано.

Основните неясноти са около района, децата от който попадат в така наречената първа група с най-големи шансове за класиране. Някои майки са решили да подадат документи във всички училища в квартала, без обаче да проверят за кое учебно заведение в коя от четирите групи се пада техният адрес. А това те трябва да впишат в заявлението си.

На интернет страницата на 104 ОУ е публикувана сканирана страницата, отнасящата се за школото, от решението на Столичната община за районирането. Там прилежащият район е в списъчен вид – улица по улица, номер по номер. Карта няма, откъдето явно идва и недоразбирането на някои родители.

Ето пълния списък с документи, които трябва да носят: лична карта на родителя, попълнено заявление по образец до директора на училището, копия и оригинали (за сверка) на удостоверения от съответната районна администрация за настоящ адрес (ако не кандидатстват по постоянен адрес) на родителя и на детето, копие на удостоверението за раждане на детето и служебна бележка от детската градина или училището, в което детето посещава подготвителна група. От училището издават бележка с входящ номер и дата, която трябва да се запази за записването, след като излязат класиранията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование