Родното място на Олимпийските игри било Египет

йероглифи

Родоначалници на Олимпийските игри са древните египтяни, а не гърците, както е прието да се смята, заяви в интервю за електронното издание „Ал Ахрам“ Ахмед Дияб, специалист по йероглифите в австрийския университет в Клагенфурт, предаде БГНЕС.

„Съществуват археологически факти, които потвърждават, че египтяните са били пионери в това дело“, заяви Дияб.

Ученият разказа, че в южния египетски град Ел-Миня са запазени фрески в гробница, на които са изобразени спортните състезания на древните египтяни. Те могат да бъдат определени като прототип на Олимпийските игри. По-конкретно на рисунките се виждат следните спортни дисциплини: борба, бокс, стрелба с лък, лека атлетика и гребане.

Погребението е датирано от епохата на 11 и 12-та династии от Средното царство, които са управлявали в периода 21-18 век преди новата ера. Според египтолога археолозите са установили, че древните египтяни са играли и различни игри с топка. При това едно от най-важните качества за египетския цар е умението бързо да бяга.

„Това е накарало царица Хатшепсут да направи фреска в храма в Луксор, която да докаже нейните успехи в бягането“, каза Дияб. Днес се смята, че съвременната цивилизация почива на постиженията на Древна Гърция, но „гръцката цивилизация с всичките й успехи има по-дълбоки корени – това е египетската цивилизация“, категоричен е ученият.

Все още Скопие не са казали последната си дума.

Коментари

Задължително поле