Ройтерс: САЩ заплашиха "Райфайзен банк" да я отрежат от доларовата система заради дейности в Русия

Финансовото министерство на САЩ е предупредило "Райфайзен банк" (Raiffeisen Bank), че достъпът ѝ до американската финансова система може да бъде ограничен заради сделките в Русия, според запознат с кореспонденцията източник, цитиран от Ройтерс.

На 6 май заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо е изпратил писмо до "Райфайзен банк", изразявайки опасения относно разширяването на дейността на австрийската банка в Русия, както и сделката за 1,5 милиарда долара със санкциониран руски олигарх, която впоследствие бе прекратена, е заявил източникът, пожелал анонимност, предаде БТА.

И макар че сделката свързана с Олег Дерипаска е била прекратена след получаването на писмото, опасенията на американското финансово министерство относно Русия са се запазили, според източника.

Говорител на "Райфайзен банк" заяви, че банката е сложила край на сделката австрийската строителна компания "Щрабаг" (Strabag), свързана с олигарха Олег Дерипаска, и не е влизала в други подобни трансакции. Според него финансовата институция е "намалила значително" дейностите си в Русия и е предприела мащабни мерки, за да ограничи рисковете да бъде санкционирана.

В писмото Адейемо, който е вторият най-високопоставен служител във финансовото министерство, е написал, че разширяването на "Райфайзен" противоречи на уверенията, които банката е дала, според източника.

Адейемо е предупредил, че действията на "Райфайзен банк" увеличават вероятността финансовото министерство да предприеме действия, за да ограничи достъпа до американската финансова система, имайки предвид, че подобно поведение заплашва националната сигурност на САЩ.

"Райфайзен банк" е публикувала хиляди обяви за наемане на работа тази година, което показва планове за разширяване на присъствието й в страната, въпреки твърденията за обратното, пише "Файненшъл таймс". 

Австрийската банка е пуснала повече от 2400 обяви за работа в Русия от декември 2023 г., заявявайки, че планира „многократно разширяване на активната клиентска база“ и „активно разширява нашата база от корпоративни клиенти“, пише изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка