Романът "Джулия" е нова версия на емблематичния "1984" на Джордж Оруел

Снимка: Colibri

Новият роман „Джулия“ е провокативна и убедителна нова версия на емблематичния Оруелов роман 1984, от чиято поява ни делят 75 години.

Блестящ прочит на 1984 от различна гледна точка; нов поглед към 1984 на Джордж Оруел; поразителен литературен кавър на 1984; завладяващ размисъл върху тоталитаризма, пречупен през времето на Оруел и нашето време! Всичко това може да се каже за романа „Джулия“ получил високи оценки от международната критика.

Джулия, една от героините и в Оруеловия роман, е механик, работи в отдел Художествена литература в Министерството на истината. Познава единствено Океания и докато не среща Уинстън Смит, друг герой от 1984, никога не си е представяла нещо друго. Джулия е „идеалният гражданин“: бодра, цинична, винаги с подкуп подръка, тя благочестиво повтаря всеки политически лозунг, без да вярва в нищо. Редовно нарушава правилата, но също така сътрудничи на режима, когато е необходимо. Всички харесват Джулия.

Един ден тя се поддава на някакъв свой странен подтик и предава на Уинстън Смит тайна бележка. От този момент нататък започва удивителното ѝ пътуване из дистопичния свят, в който се развиват незабравимите събития от класическия роман на Оруел. Свят, в който единствената перспектива е липсата на перспектива, а завършекът е завръщане към все същото начало.

Сандра Нюман (р. 1965 г.) е нашумяла американска писателка, автор на шест романа. Номинирана е за наградата „Гардиан“ за първи роман и наградата „Бейлис“ за женска проза. Творчеството ѝ се отличава с феминистка насоченост, като предпочитаната от нея тематика е в областта на дистопичната фантастика. „Джулия“ (2023) е последният ѝ роман, определен като задължително четиво на есента на 2023 г. от списание PEOPLE. И още: „Джулия“ е бестселър на „Сънди Таймс“, най-добра книга на Esquire тази есен, най-значима нова книга за 2023 г. според „Гардиан“ и най-очаквана книга на LitHub за 2023 година!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура