Роман Полански - Мрачно минало

Легендарният режисьор и дългогодишен беглец от американското правосъдие Роман Полански и на 84 години продължава да е магнит за скандали. Под натиска на феминистките кампании #MeToo и #TimeIsUp от американската филмова академия най-накрая изключиха Полански – десетилетия след като беше съден за незаконен секс с малолетна и години след като му връчиха “Оскар” за режисура. Той обаче реши да оспори племахването си от престижната организация и заплаши академията със съд.

Дни след като научи, че организацията го премахва, за да е в крак с динамиките на съвременната епоха и културен климат, Полански реши да изрази отношението си в епистоларна форма чрез своя адвокат Харланд Браун. Ето какво съобщава той: “Пиша това писмо, за да се избегне ненужно съдебно преследване”. Представителят на Поланси изтъква, че институтцията, която присъжда наградите “Оскар” не е следвала изискващата се процедура, като е уведомила клиента му за изключването му, без предварително да го е изслушала. Браун допълни, че прочутият творец е признал моралната и съдебната си отговорност, що се отнася до извършеното от него сексуално насилие над 13-годишната Саманта Геймър през 1977 г., и че тя по-късно приела извиненията му и се изказала в негова полза пред съдебните органи.

Браун отбеляза, че Полански получил неподписано писмо, с което академията го информирала за изключването му. “Полански настоява да бъде изслушан, за да представи своята версия”, пояснява адвокатът в писмото си, адресирано до президента на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли.

Казусът с Полански наистина е сложен, противоречив и наситен със скандали. Първоначално органите на реда искат да съдят режисьора за изнасилване, но после стигат до компромисното “незаконен секс с малолетна”. Полански обаче се страхува, че съдията ще се отменте от споразумението и ще го вкара в затвора, и решава да избяга преди да чуе присъдата. Оттогава живее в изгнание във Франция и още се води беглец от американското правосъдие. От години той призовава, че с неговия случай трябва да се приключи и всички замесени да се върнат към нормалните си животи.

Роман Полански има една от най-необичайните и екстремни житейски траектории. Преди да стане сексуален насилник и да се изяви като хищник с младата Саманта Геймър, той сам е жертва на историята и обстоятелствата. Родителите му - полски евреи - са избити от нацистите по време на Холокоста, а той посвещата драмата си “Пианистът” на трагичното си детство и спомените от войната. Години по-късно, когато вече е заживял в САЩ и е успял да се превърне в обещаващ млад режисьор с изключиетелните си филми, Полански е поразен от чудовищно престъпление. През лятото на 1969-а година хипи радикалите от култа на Чарлз Менсън нахлуват в дома му докато го няма и убиват бременната му приятелка и звезда Шарън Тейт. Полански никога не се възстановява от тази травма, но продължава да прави успешни филми. Той е режисирал някои от най-иконичните екранни произведения от края на миналия век - “Бебето на Розмари”, “Наемателят”, “Китайски квартал”, “Горчива луна” и др.

Но творчеството му остава в сянката на мрачното минало и случая със Саманта Геймър. На 26 септември 2009 г. Полански е арестуван от швейцарската полиция на цюрихското летище във връзка със заповедта за арест от 1978 г. в САЩ, докато се е опитвал да влезе във Швейцария. Полански се е надявал да присъства на Филмовия фестивал в Цюрих, за да получи награда за цялостен принос. Арестът последва искане от страна на Съединените щати към Швейцария, която да залови Полански. Следователите от САЩ са научили за планираното от него пътуване няколко дни по-рано – достатъчно време, за да преговарят с швейцарските власти и да се положат основите на арестуването му. Швейцарското правосъдно министерство заявява, че Полански е под “временното задържане.” По това време полският министър на външните работи Радослав Сикорски обявява, че може да поиска помилване на Полански от президента на САЩ Барак Обама. Френският външен министър Бернар Кушнер заявява, че е помолил от своите швейцарски колеги да се гарантира, че правата на Полански са напълно спазени и ще се стигне до “благоприятно решение”. На 25 ноември 2009 година мярката е променена от “задържане под стража” на “домашен арест”, а на 12 юли 2010 г. Полански е освободен.

Последният му филм се провали

Три месеца преди да навърши 85 години и въпреки непрестанните скандали, свързани с името му, Роман Полански продължава да е в отлична форма и да снима редовно амбициозни европейски арт филми. Последният му засега опит обаче беше горчиво творческо разочарование. Филмът “По действителен случай” мина и през българските кина, но не успя да впечатли дори феновете на Полански. Психологическият криминален трилър, вдъхновен от Хичкок, Агата Кристи и собственото му творчество, включва пищни изпълнения от Ева Грийн и жената на режисьора – Еманюел Сание. Но те не са достатъчни, за да спасят произведението от клишетата, обърканият ритъм и лошите драматургични решения. След поредния голям скандал с изключването му от Академията, хоризонтът пред кариерата на Полански изглеждат по-облачен от всякога.

ЗА НЕГО

Той извърши нещо ужасно

Отвратително е, че толкова много мои колеги и познати в медиите и Холивуд защитаваха Полански. Нека си спомним, че той извърши нещо ужасно. Аз имам дъщери и дори не мога да си представя какво бих направил ако някой мъж ги дрогира и изнасили. Самата мисъл ме изкарва извън кожата ми. А този човек беше идол на хората от Холивуд, които иначе толкова много държат на правата на жените и децата и се грижат за социалната справедливост. Потресаващо.

ХАУЪРД СТЪРН,

РАДИОВОДЕЩ И АВТОР

Голям творец, който заслужава уважение

Роман е великолепен творец, който е създал някои от най-качествените, сложни, дълбоки, изтънчени, истински, автентични и естетически виртуозни филми. Неговото творчество е подарък за Америка. Той е страдал достатъчно и е минал през ада. Самата Саманта Геймър му прости и призова да се мине напред и да се приключи с този процес. Бях много натъжена, когато го арестуваха в Швейцария през 2009-а година. Полански е истински артист и голям творец, който заслужава уважение.

МЕРИЛ СТРИЙП, АКТРИСА И АКТИВИСТКА

Полански е символ на грозното холивудско лицемерие

Роман Полански беше третиран като величие от либералните холивудски елити и левите медии в продължение на прекалено много време. Те му връчиха “Оскар” и му ръкопляскаха на крака. Правеха се, че нищо лошо не е направил, а дори е бил жертва на репресивната американска съдебна система. Не им пукаше за неговите жертви и за жертвите на всички самозабравили се холивудски асове. Чак когато стана модерно да демонизират всеки мъж, който се е провинил в отношенията си с жените, се сетиха, че и Полански е дрогирал и изнасилил анално 13-годишно момиче още през 70-те години на миналия век. Този казус е символ на грозното холивудско лицемерие.

БЕН ШАПИРО, АВТОР,

КУЛТУРЕН КРИТИК И ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАТОР

Коментари

Задължително поле