Роми нападнаха лекарка от Бърза помощ

Млада лекарка с 2 години стаж в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Варна е била ударена при посещение на адрес в близкото с. Каменар, съобщи директорът на центъра д-р Мая Рашева.

Грозният инцидент станал в събота около 21,30 ч. Линейка пристигнала в ромската къща по сигнал за тежко болен мъж. Медичката се заела да го преслушва, но скупчилите се в стаята роднини вдигали много шум и тя ги призовала да запазят  тишина, за да си свърши работата.

"Ти ли ще правиш забележки, ма", викнал й пациентът. Възмутена, лекарката се отправила към пътната врата, но била застигната от съпругата на болния, която й забила звучен шамар.

"Въпреки агресията не се е наложило да бъде викан друг екип. Колежката си е свършила работата, но сега е в шок от преживяното. За съжаление, подобни случаи зачестяват. Хората озверяха, нека бъдат по-толерантни към дошлите да им помогнат", призова д-р Рашева.

Тя призна, че агресията е една от причините младите лекари да отбягват офертите за работа в ЦСМП, където в момента има близо 20 вакантни щата за медици.

От началото на годината това е втори случай на нападение над екип на Бърза помощ във Варна. Първият бе през април в сърцето на циганската махала "Максуда". Тогава роми атакуваха линейка, която бяха викнали заради починала часове преди това жена. 26-годишният дежурен лекар се отърва с леки телесни повреди и силен уплах.

Коментари

Задължително поле