Роналдо, Меси или Буфон ще стане №1

Кой сега е номер едно в Европа? Кристиано Роналдо, Лионел Меси или Джанлуиджи Буфон? Отговорът ще дойде тази вечер в Монако, когато ще бъде излъчен носителят на най-ценното индивидуално футболно отличие на Континента - UEFA Men’s Player of the Year. Всеки от тримата номинирани има своите аргументи за наградата с блестящите си изяви през сезона 2016/2017.

Общо 42 гола в 46 мача във всички турнири плюс спечелени купи от Шампионска лига, от първенството на Испания и от световно клубното първенство – Кристиано продължава да колекционира трофеи и визитката му е най-тежка. И през миналия сезон където стъпеше той, успехи за другите не никнеха. Особено в решаващите мачове. Пет гола в двата 1/4-финала в Шампионската лига срещу „Байерн”, хеттрик в полуфинала срещу „Атлетико” и 2 попадения във финала срещу „Ювентус” – цифрите казват всичко. И кой, ако не Роналдо? Кой, ако не „Реал”? За първи път един отбор спечели в два поредни сезона Шампионската лига и за първи път един играч вкарва повече от 100 гола в турнира, повече от 50 в елиминациите, бележи в 3 финала и става голмайстор за пети пореден път. А в решителните 4 мача на първенството на Испания той заби 6 попадения, включително и за шампионското 1:0 над „Малага”, като отчая преследвача „Барселона” и подари на „Реал” първа титла от 5 години насам. Толкова за Роналдо.

Неговият голям съперник Меси вдигна само един отборен трофей през сезон 2016/2017 и това бе купата на Испания, но вкара повече - 54 попадения в 52 мача във всички турнири. Аржентинецът стана топреализатор на първенството с 37 гола в 34 срещи. В Шампионската лига попаденията му са 11 – само с едно по-малко от тези на Роналдо, но „Барса” отпадна на четвъртфинал от „Ювентус”. И в първенството, и в Шампионската лига Меси има повече от един гол средно на мач. Ще се помнят неговите хеттрици срещу „Селтик” и „Манчестър Сити”, лидерската му роля за победата с 6:1 в 1/8-финалния реванш над „Пари Сен Жермен”, както и победния му гол в последната минута през пролетта за 3:2 над „Реал” на ст. „Сантяго Бернабеу”, който бе №500 за него с екипа на „Барса”.

Срещу головите машини Роналдо и Меси,славният вратар Джанлука Буфон се изправя като шампион на Италия (за шести пореден път) и носител на купата на страната (за трети пореден път). В първенството той опази мрежата си суха в 13 от 30 мача, а в Шампионската лига не пусна гол в 9 от 12 срещи. Направи виртуозни спасявания срещу „Лион”, „Барселона” и „Монако” по пътя към финала в Кардиф, където за негов ужас получи 4 попадения от „Реал”.

Специално отличие за Тоти

Живият „паметник” на „Рома” и римския футбол Франческо Тоти ще получи специалната награда на президента на УЕФА – словенеца Александър Чеферин. Отличието се връчва за изключителните постижения, професионалния пример и личните качества на доскорошния капитан. Той сложи край на уникалната си кариера на 40-годишна възраст след 786 мача и 24 сезона с екипа на родния си клуб „Рома”. С 250 попадения Тоти е №2 във вечната голмайсторска класация на Серия А след Силвио Пиола (307). Той е световен първенец от Мондиал 2006, шампион на Италия, носител на купата и суперкупата на Италия, както и най-възрастният голмайстор в Шампионската лига (на 38 години).

Наградата на президента на УЕФА е присъждана и на други футболни легенди като Франц Бекенбауер, Йохан Кройф, Еузебио, сър Боби Чарлтън и др.

„Труд” и Дерменджиев гласуват в анкетата

Бившият треньор на „Лудогорец” Георги Дерменджиев и вестник „Труд” участват в гласуването в конкурса на УЕФА за избор на най-добрите играчи в Европа. Освен голямата награда UEFA Men’s Player of the Year, за която спорят Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Джанлуиджи Буфон, ще бъдат присъдени и други отличия. Това ще стане по време на жребия за групите на Шампионската лига. Журито на конкурса се състои от по един представител на медия от всички 55 държави, членуващи в УЕФА, плюс треньорите на отборите в груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа от последния сезон.

„Реал” е властелина на Шампионската лига

За първи път УЕФА определя най-добрите футболисти по постове в Шампионската лига за сезон 2016/2017. Номинирани са по трима за всеки пост, като носителят на трофея „Реал” (Мадрид) има най-много претенденти за награди. Вратари: Буфон („Ювентус”), Нойер („Байерн”), Облак („Атлетико”), защитници: Бонучи („Ювентус”), Марсело („Реал”), Рамос („Реал”), полузащитници: Каземиро („Реал”), Модрич („Реал”), Кроос („Реал”), нападатели: Роналдо („Реал”), Меси („Барселона”), Дибала („Ювентус”).

Играч на „Юнайтед” е първи в Лига Европа

УЕФА ще излъчи и най-добрият футболист в миналогодишното издание на Лига Европа. Ясно е, че той ще бъде от „Манчестър Юнайтед”, защото и тримата номинирани са играли в отбора победител в турнира. Това са Златан Ибрахимович, Пол Погба и Хенрик Мхитарян. От тях в момента Ибрахимович е без отбор, но изглежда все по-голяма вероятността той да се завърне при „червените дяволи”.о и Антоан Гризман. Португалската мегазвезда спечели категорично пред Гризман и Бейл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят