Росен Бъчваров, НАП: Очакваме дигитална данъчна кампания

Росен Бъчваров

Очакваме дигиталната инерция от 2020 година, която се оказа драматично по-дигитална от преди, да се запази. Миналата година над 90% от гражданите ползваха предварително попълнената декларация или електронно подаване на формулярите. Това коментира говорителят на Националната агенция за преходите Росен Бъчваров по БНР във връззка със старта на данъчната кампания за физическите лица.

"При данъчните облекчения е запазен целият обем от възможности", уточни Росен Бъчваров. Сред тях са данъчните облекчения за дарения, за ипотечни кредити, данъчните облекчения за деца.

С данъчната декларация догодина ще можем да ползваме и облекчения за извършени ремонти в дома, като допустимите разходи за тези дейности ще се доказват с фактура, уточни Бъчваров.

През миналата година не е била отчетена динамика във възстановяването на здравно-осигурителните права спрямо 2019 година, допълни говорителят на НАП. „Делът на здравноосигурените не се е изменил чувствително.“

Покрай пандемията рязко нарасна делът на онлайн пазаруването, както и на безкасовите разплащания, отбеляза Росен Бъчваров и припомни, че законодателят е придвидил облекчение за онези, които се разплащат с 80% и повече от разполагаемия си доход по банков път.

„Обречени сме делът на банковите транзакции и на картовите плащания да расте и облекчението да става все по-популярно.“

При корпоративните данъци началото на декларирането на данъците тази година е през март. Счетоводителите според Бъчваров ще имат „глътка въздух“ заради няколкото месеца повече за деклариране на корпоративния данък.

Около 3 500 са постъпилите кандидатури по програмата за антикризисни помощи за бизнеса, която бе възложена за администриране от НАП, съобщи още говорителят на приходната агенция. Според Росен Бъчваров е налице „сравнително умерен интерес към тази програма“.

„Очакваме всеки момент, в рамките на седмица, максимум десет дни, одобрението на Брюксел, което ще даде възможност за разплащане.“

В средата на тази година се очаква да заработи изцяло нов портал за електронни услуги на НАП, а скоро - нова интернет страница на агенцията.

Коментари

Задължително поле