Росен Желязков: Ще предложим нови форми на контрол за шофьорските изпити

Кадър от БТВ

След Нова година ще предложим нови форми на контрол над изпита за шофьорските курсове, обяви пред БТВ министърът на транспорта Росен Желязков. Не искаме формата да убие съдържанието, коментира той.

"Няма да чакаме новия закон за движение по пътищата, за да действаме, а в рамките на настоящия ще внесем определени изменения. Още до пролетта трябва да знаем електромобилността, особено в големите градове - тротинетки и други електромобилни средства, да бъдат регламентирани да се знае какви са правилата за движение за тях", отбеляза още министърът на транспорта.

По отношение на наказанията в новия закон за движение по пътищата, той коментира, че е важно правоприлагането, а не увеличението на размера им. "Ние искаме общ закон, в който ясно да е разписано какво е регулирането и какво е правоприлагането. Размерът на наказанията в случая е без значение, важно е какво е правоприлагането и ефективността на прилаганото наказание. Целта е всичко да бъде регламентирано и е важно да се знае, че когато нарушителят е установен, той ще бъде наказан", допълни той.

Вътрешният министър каза, че събираемостта се е увеличила с 50% и това не е защото има повече нарушения, а защото хората все повече и повече разбират, че санкциите са неотменими", посочи Росен Желязков.

По думите му санкциите трябва да бъдат съразмерни, защото те имат две функции - едната е превантивна, а другата - наказателна. Важното е да се знае, че ако нарушителят е установен, той ще бъде наказан, каза министърът.

Коментари

Задължително поле