Роси от „Мастършеф“ напусна София заради биоферма

„Кралицата на авокадото“ отдава умения на сладоледа

Чаровната Росица Иванова известна като “Кралицата на авокадото” придобива популярност след участието си в “Мастършеф”. 25-годишната участничка стига до финала на предаването, завършвайки трета. Наградена е с приза “Победител на публиката”. През цялото предаване младата състезателка демонстрира завидно спокойствие и креативност при сготвянето на ястията си.

Родом е от Кърджали, завършва езикова гимназия там и през 2010 година следва висше в Университета за национално и световно стопанство в София, където завършва “Политология”. Докато учи се занимава с ивент мениджмънт, малко по-късно си отваря за кратко магазин за детски дрехи. Междувременно има страст и към готвенето, прави го от малка, като обича да радва семейството и приятелите си с ястията си. През 2016 година си създава блог заради интереса и кулинарните въпроси на познатите й. “Вместо да обяснявам поотделно кое как се приготвя там всеки може да се консултира”. Често измисля нови рецепти, които няма търпение да приготви – “Като ритуал е, прибирам се, пускам джаз и с чаша вино се развихрям в кухнята – и само обичам да има кой да опита, за себе си сама не готвя”, разказва Роси.

В момента работи в биоферма в Сопот, където е главен готвач.

Заради нейните умения в кухнята близки от обкръжението й я записват за участие в третия сезон на кулинарното шоу.

На кастинга остава учудена, защото всички присъстващи се суетят около пълните си чинии, а тя не е знаела, че трябва да се представи храна. Въпреки това излиза от ситуация, тъй като е приготвила ястие с наличните й продукти вкъщи, за да не отиде с празни ръце. Изненадва журито с канелони (италианска паста) с пилешко и е избрана в шоуто.

Споделя пред “Труд”, че не се притеснява от участието в “Мастършеф”, “нито, че ще ми загори манджата или, че сосът няма да ми е достатъчно гъст, това се случва на всеки човек, който готви. Най-много ме притесняваше това, че изведнъж от утре ще ме разпознават и това е много стряскащо, защото се навлиза в личното пространство, а аз обожавам да разговарям с хората и не мога просто да кажа – не давам коментари”.

Привърженик е на здравословното хранене, качествените продукти и кулинарните експерименти. В предаването се стреми да покаже, че тази храна няма лош вкус, а точно обратното. Не си пада по пържени неща, дълбоко консервирани, като “русенско варено или пастети, нещо, което е много преработено значи изобщо не става за ядене”, споделя Росица.

Младият готвач обича и да рисува, смята, че готвенето е изкуство. Разказва, че никога не се е подготвяла преди да влезе в кухнята на “Мастършеф”, нито е гледала презентации с идеи за аранжиране на ястия, защото се е обърквала: “Приготвях чиниите си, така както ми харесват на мен”.

Обича да излиза от зоната си на комфорт и да предизвиква себе си. “90% от нещата в предаването не ги бях докосвала, нито ги бях готвила, но това не ме плаши, няма нещо, което не бих направила”.

Разказва, че в състезанието й е било най-трудно да приготви свинска глава и да разфасова сепия. Въпреки това, се справя, като се има предвид, че е натрупала опит покрай Великден, когато транжира шест агнета за един час.

Най-добрият приятел в кухнята за Роси е авокадото “то е малко като афоризъм – за хората, които се хранят здравословно е достатъчно да кажеш авокадо – знаменател за здравословен начин на живот. Винаги участва в моите ястия. То само по себе си е много вкусно, има ядков вкус и е много маслено. Хората не го обичат много, защото не го консумират по правилния начин. Може на десерти, сурово с лимонов сок и на салати”, разказва тя.

Росица споделя, че не е имала някаква тайна, за да се добере до финал. През цялото предаване е позитивно настроена, щастлива и уверена, че ще стигне до края. “Единственото, което мислех, е с какви дрехи да отида на другия ден”, смее се тя.

Признава пред “Труд”, че сегашното й занимание в комплекса в Сопот е най-голямото й предизвикателство, заради което напуска големия град. “Наясно съм, че “Мастършеф” е шоу с начало и край, не ми беше важно на всяка цена да спечеля. Получих най-доброто от предаването.”

Нов проект -

сладоледено

изкушение

Сега Росица работи върху нов проект за сладолед – в комплекса в Сопот правят голяма инвестиция с машини за Gelato (Джелато) италиански сладолед. На 25 юни заминава с екип на обучение в Болоня, Италия, където получава сертфикат за Gelato Makers от първия университет Gelato University Carpigiani. Това обучение е за хора, които искат да стартират джелато бизнес, който е много сериозно развит в света. “Тръгва от Италия, но в Америка, Австралия се изяждат на глава на населението около 30 кг на година от Gelato”, разказва тя.

“Тайните на този сладолед са много - освен в машината, така и в суровините. Повечето сладоледи у нас се правят от вода и прах, а ние извличаме продуктите си от фермата, правим си пълномаслено мляко, сметана– това са най-скъпите суровини за направата на Gelato. Дори го опитваха хора от Италия, които ни похвалиха, че е по-добър от техния”. Сред любимите вкусове сладолед на Роси са горски боровинки от Стара планина, шам фъстък и лешник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица