Вицепремиерът на Северна Македония: Търговският ни обмен с България се е увеличил с 15%

Премиерът Борисов се срещна с американския посланик в Гърция

Боил Банов: Злонамерено е изпуснат срокът за обжалване на делото за ремонта на Ларгото

Научна фантастика по японски Lexus LF-30 Electrified е електрически концепт с 540 конски сили

Старец пострада при катастрофа

Боян Магдалинчев: Имаше излишно разтакаване във времето за избора на главен прокурор

Какво ще стане ако КАТ и ДАИ се обединят?

Трите лица на Хонда – играч, селекционер и президент все в различни отбори

Даниела Дариткова: Наблюдава се драстично увеличение на броя на ползваните болнични

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пред „Труд“: НАТО има проблеми, но не е с “диагнозата” от Макрон

Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Н.Пр. посланикът на Куба пя и танцува с Йорданка Христова за 500-годишнината на Хавана (СНИМКИ)

Израелската армия нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

Вижте какво ще е времето днес

„Роскосмос“ патентова робота Фьодор

Фьодор е първият руски робот, изпратен в космоса. Той полетя на 17-дневна мисия.

„Роскосмос“ е подал две заявления до „Роспатент“ за регистриране на робота Фьодор като запазена търговска марка, пише БГНЕС.

На 30 август държавната корпорация е подала заявление за словесна търговска марка (регистрационен номер на заявката: 2019743437) – с надпис на латиница FEDOR, а на 23 септември – за визуална търговска марка (регистрационен номер на заявката: 2019747511) – изображение на стоящ робот.

Роботът Фьодор бе изпратен в околоземна орбита на 22 август на космическия кораб “Союз МС-14”. Пет дни по-късно корабът се прикачи от втори с МКС. Роботът се завърна на Земята на 7 септември. По време на полета той изпълни редица задачи под контрола на астронавт. Беше съобщено, че няма да има повече извънземни полети, а вместо него ще направят друг робот за работа в космоса.

Разработката на Фьодор започва през 2014 г. със заповед на Министерството на извънредните ситуации като част от спасителния проект на Фонда за перспективни изследвания. Първоначално роботи нямаше да бъдат изпращани в космоса, въпреки че бяха в основата на разработките по проектите SAR-400 и SAR-401, които по-рано бяха предложени на „Роскосмос“. Разработеният Андроид-спасител под контрола на намиращ се на безопасно място оператор трябваше да преминава през развалини и да изважда жертви изпод сградите, да помага на хора при пожари и да работи в райони с химическо и радиационно замърсяване. За целта той бе научен да се изкачва по стълби, да кара кола и да използва спасителни електроинструменти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.