Ротарианци от цялата страна се събраха в Търново за смяната на постовете

Адвокат Митко Минев официално оглави Дистрикт 2482 - България, Ротари клуб - Велико Търново за пръв път прие жени

Ротарианци от цялата страна се събраха във Велико Търново за ротацията на постовете и началото на новата ротарианска година. Церемонията по размяната на огърлиците се проведе в събота вечерта в залата на МДТ "Константин Кисимов". Първи своите инсигнии размениха досегашният гуверньор Веселин Димитров, който предаде поста на Митко Минев.

Зам.кметът на старата столица Снежана Данева - Иванова поздрави участниците в церемонията и каза, че нейното провеждане именно тук е признание за града и за неговия авторитет. Тя подари на адвокат Минев авторска икона на Исус Христос, която да го пази и закриля в нелеката му служба на най-високата стъпало в йерархията на Ротари - България. Тържеството продължи с размяна на огърлиците между паст президентите и новите президенти на Ротари клубовете в страната и младежите структури Интеракт и Ротаракт. Припомняме, че великотърновският клуб ще бъде ръководен от адвокат Кирил Андреев. Двама ротарианци - паст президентът Росен Великов и един от основателите на клуба инж. Банко Банков, бяха наградени за своите заслуги през изминалата ротарианска година с отличието "Пол Харис". Церемонията приключи с подарък за всички - оперно-симфоничен концерт, представен от оркестър, хор и солисти от МДТ. Празникът на ротарианците продължи с с официална вечеря, на която бяха приети нови членове на Ротари клуб - Велико Търново. Паметното събитие беше, че за пръв път в своята 80-годишна история в структурата влизат жени. Своята клетва за безкористна служба на обществото и вярност на каузите на Ротари положиха Мила Милчева и Мартина Маринова. Милчева е дългогодишен журналист, а Маринова две поредни години оглавява Ротаракт в старата столица. Вълнуващ момент беше, че заедно с нея в клуба беше приет и нейният баща Венцислав Маринов. Четвъртият новоприсъединил се към клуба е Митко Михайлов.

Празникът продължи с много поздравления, връчване на грамоти на отличили се ротарианци, размяна на подаръци и разбира се, много музика и настроение. Особено впечатляващо беше изказването на великотърновеца Борислав Бойнов, който почти 30 години живее, работи и развива активна ротарианска дейност в Зимбабве, Южна Африка. Той не скри вълнението си от това, че е в любимия си роден град и подари на дистрикт гуверньора Митко Минев специални семена от африканско виолетово дърво. Търновските ротарианци обещаха то да бъде засадено до бъдещия слънчев часовник срещу централната поща в града - поредния символ на Ротари в историческата и духовна столица на България. Община Велико Търново зарадва участниците в тържеството със спектакъла "Звук и светлина". На вечерята беше разиграна и "тиха" томбола. Събраните средства от нея и от урните във фоайето на театъра са в размер над 3000 лева. Те ще бъдат използвани за поредната кауза на Ротари клуб - Велико Търново „Плод за капка кръв” - проект посветен на преванцията на диабет при децата.

Коментари

Задължително поле