Рубинът: кралският камък

Най-ценен е в цвят „гълъбова кръв”

Защитава от лицемерие и лъжа

Продължаваме с може би най-скъпия скъпоценен камък – рубинът. Този ален камък, понякога така подобен на кръвта, носи на собственика си здраве, сила и любов. Той символизира верността и красотата, но старо поверие предупреждава, че жените, които го носят твърде често, ще погрознеят. Поредицата „Тайните на камъните” продължава с този разкошен корунд.

Кралят на скъпоценните камъни е не диамантът, а рубинът. Не защото е по-твърд или по-скъп - диамантът го бие често и в двете категории. А защото е любимият скъпоценен камък на крале и кралици. Почти няма скиптър или корона, тиара или кралско огърлие без рубин.

Най-високо е ценен в Древна Индия, където е смятан за камък на слънцето, но и също е наричан „сълзите на Буда”. На Изток олицетворява любовта, здравето, силата и жизнената енергия. В Елада и Древен Рим също го тачели като един от най-скъпите и красиви скъпоценни камъни.

В Европа от незапомнени времена се счита за символ на сила, красота, преданост към вярата, достойнството и смелостта. Смята се че рубинът е известен на човека още от Бронзовата епоха. През Средновековието в Русия го използвали като талисман срещу кошмари. Също така се твърди, че рубинът осигурява надеждна защита срещу фалшиви приятели, болести и черна магия.

Рубинът е прозрачен вид корунд - близнаци са в това отношение със сапфира. Химичният им състав е Al2O3, а цветът на рубина идва от примесите на хром, какъвто е съставът на рубините от Бирма и Шри Ланка. Тайландските рубини съдържат и желязо, което им придава по-тъмночервен цвят с кафяв или пурпурен нюанс.

Всички други цветове прозрачен корунд – от бледожълт до син, са сапфир. Корундът е един от най-твърдите минерали и по дефиниция има твърдост 9 по скалата на Моос (диамантът е 10-тка). Това означава, че може да одраска почти всеки друг минерал, а той самият се драска само от диамант.

Находища на рубини има на всички континенти с изключение на Антарктида. В България търсачи на скъпоценни камъни вадят рубини от речните дъна в Родопите. Но най-ценните рубини се добиват в Азия. Бирманският е най-редкият и най-ценният. Цветовете му варират от розово-червено до "гълъбова кръв" - най-скъпият вид рубин. Основните доставчици на червения корунд са Тайланд, Мианмар и Шри Ланка. Ценени са и камъните от Таджикистан, Кения и Танзания.

Лечебни свойства

Рубинът подсилва имунитета, регенерира тъканите и ускорява метаболизма, така че ако продължително време носим рубинена огърлица, може дори да свалим ненужните килограми.

Твърди се, че помага при хроничен тонзилит, заболявания на ставите, храносмилателната система, бъбреците, гръбначния стълб и черния дроб. Той има и кръвоспиращи свойства. Може да предотврати треска и епилептични припадъци, облекчава кошмарите, депресията, подобрява функционирането на нервната система и дори може да помогне при шизофрения.

Използва се също за лечение на стомашни язви, кожни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, за облекчаване на висока температура.

Кой може да го носи?

Носен на лявата ръка, той ни предпазва от конфликти и кражби, запазва ни здрави, силни и весели. Също така спасява от отровни змии. Рубинът е подходящ за силни и упорити хора, които са родени лидери, готови да се борят за идеите и целите си. Но не помага на суетни и неморални хора. Ако сърцето и душата на собственика са чисти и искрени, този камък ще бъде най-добрият талисман по пътя към големите постижения и постижения.

Аленият скъпоценен камък е също съюзник на влюбените - на тези, които търсят любовта, помага да я срещнат. На тези, които се боят да направят първата стъпка, дава решителност и вяра, да превъзмогнат страха.

Но жените не бива да носят твърде често носят украшения с рубин, защото се твърди че кралският камък ще направи така, че да повехне хубостта им.

 

Алени рекорди

125 West Ruby е най-големият

125 West Ruby в момента е най-големият рубин в света. Този уникален екземпляр е един от най-големите известни необработени червени корунди в света и тежи 8,5 кг или 18,696 карата. Рубинът е полупрозрачен до непрозрачен и съдържа рутил. Това означава, че при полиране на кабошон - тоест, без фасети, камъкът може да създаде шестлъчева звезда.

Рубинът на Алън Каплан 17 г. държи рекорда за най-висока цена за карат. След като го купува в Бирма, той го дава за полиране на майсторите бижутери в компанията си. Под негов надзор те успяват да оформят перфектния рубин. През октомври 1988 г. рубинът е пуснат на търг от в аукционна къща ”Сотбис” в Ню Йорк. След разгорещено наддаване е откупен от Лорънс Граф от лондонската компания Graff Diamonds за $3,63 млн, което се равнява на 227 301 за карат. Това е най-високата сума, изплащана до момента за карат за рубин в света. Лорънс Граф монтира скъпоценния камък на годежен пръстен, а по-късно го продава на любимия си коронован клиент - султана на Бруней, който го купува за годежен пръстен на една от жените си.

Рекордът му обаче е надминат през 2005 г. от камък, монтиран в пръстен на "Булгари". Този рекорд на свой ред е счупен през 2006 г., когато 8,62-каратов рубин е продаден за $3 637 480 на търг на Кристис в Сейнт Мориц на цена от 421 981 долара за карат. Пръстенът на Булгари също краси ръката на една от жените на султана на Бруней.

Най-скъпият цветен скъпоценен камък, продаван някога на търг, е рубин. По-рано тази година бирманският рубин се продаде на търг на "Сотбис" в Женева за 30 милиона долара, или малко над 1 милион долара за карат - цената на най-редките и най-изключителните цветни диаманти.

 

По твърдостта ще го познаем

Фалшификатите са няколко вида

Не може да се открие единствено на Антарктида

Цветовете на естествения рубин варират от ярко червено до тъмно червено и дори виолетово червено. Използва се широко в бижутерията, а синтетичната му версия може да се види в лазери и часовници. Обикновено, вместо рубини, се продават гранат, турмалин, стъкло и композитни камъни. Последните са истински рубини, смесени със стъкло - под микроскоп може да бъдат разпознати, защото се виждат мехурчетата, които се образуват при изстиването на стъклото.

Гранатът е силикатен минерал с по-мътен блясък и много по-мек от рубина. Турмалинът е червеникаво-розов силикатен минерал - по-твърд е от граната, но пак е доста по-мек от рубина. Доста трудно е да разпознаем естествения рубин, но можем да пробваме следното:

1. На ултравиолетова светлина естественият флуоресцира леко, макар че тези от Бирма направо светят.

2. Ако е композитен - от стъкло и истински рубин, когато го потопим за по-дълго в лимонов сок или препарат за чистене, може да се повреди.

3. Пробвайте да го надраскате. Единствено диамант може да надраска рубина.

4. По повърхността на фалшивия или композитния може да има дефекти и драскотини.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл