Румен Гечев: България е №1 по корупция в ЕС и извън него

Румен Гечев, БСП

„България е номер 1 по корупция. Това сочи изследване на МВФ за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа с 29,6 от БВП. Турция е на второ място.” Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България”. По думите му средното ниво за ЕС е 15%.

Той показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година. „Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че- България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната”, каза Гечев и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това.

Професорът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван само дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари са за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса.

На предположението на водещия, че много хора са отказали да пушат цигари, Гечев се усъмни, че половината пушачи у нас са ги спрели заради кризата. По отношение на заловения тютюн, данните в митническия доклад са идентични.

„През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г. Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е №1 по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него”, отсече Гечев. Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари.

„В доклада пише, че повишени цените на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4% спрямо предходната”, посочи професорът, но поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години е почти един и същ. Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това- кой е влизал в нея.

„Бойко Борисов бодряшки ни подканяше да обръщаме и кофите за боклук и ако не намерим цигари без бандерол, то значи, че сме преборили корупцията и контрабандата. Пред МС сигурно няма кутии без бандерол в кофите за боклук, но около пазарите и други места не е така”. Това заяви пред БТВ Христо Проданов, депутат от ПГ на „БСП за България”. Той посочи, че в доклада на Агенция за „Митници” ясно е посочено, че има неизпълнение в събрания акциз от цигари в размер на 50 млн. лева за 2017 г.

Коментари

Задължително поле