Румен Гечев иска оповестяване на разговорите от три важни срещи по време на кризата в КТБ

Румен Гечев, БСП

За публично оповестяване на разговорите от три важни срещи по време на кризата в КТБ настоя Румен Гечев от БСП, цитиран от Дарик. Той беше категоричен, че идеята за излизане в банкова ваканция е била на БНБ. По думите на Гечев няма пречка стенограмите да бъдат разсекретени, защото не крият нищо, което би породило проблеми за икономиката и банковата система на България.

"Срещите бяха добре организирани. Категорично беше упражнен натиск върху БСП да приеме варианта за банкова ваканция. Предложението за ваканцията беше на ръководството на БНБ. Имаше официално предложение, мнения на експерти и политически ръководители", посочи Гечев.

По негови думи по време на среща представителят на ГЕРБ е посочил, че банковата ваканция ще продължи до провеждането на предсрочни избори. "Нашите анализи показваха, че аргументите са измислени и че проблемите на КТБ не могат да доведат до срив. Оказахме се прави. Следователно целта беше БСП да бъде вкарана в капан", коментира той. "Някои хора или имат амнезия, или се правят на приятно разсеяни, но да не стане така, че да се появят някъде кристално чисти записи на тези разговори, защото е възможно и това да стане", добави социалистът.

Очаква се следващата седмица да стане ясно дали президентът Румен Радев ще разсекрети стенограмата от първата среща на Дондуков 2 за КТБ. За нейното публично оповестяване по закона за достъп до обществената информация са отправени 45 искания, които са получили отказа на държавния глава. Миналата неделя той изрази готовност за разсекретяването на стенограмата, но първо пожела да получи съгласието на участниците в срещата, за да го направи.

До петък те трябваше да отговорят на запитването му. Все още от Дондуков 2 не са обявили кои от участниците в срещата са се съгласили стенограмата да стане публична и дали има такива, които отказват това да се случи.

Коментари

Задължително поле