Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Румен Гълъбинов, икономист: Все още преките чуждестранни инвестиции са недостатъчни

Макрорамката за 2018 година е на прилично ниво, тъй като очакваният ръст на БВП ще премине над 3,5% годишно. Отчита се ниска инфлация, висока заетост. Малко изненадващо беше, че през ноември дори се отчете дефлация, а имаше протести за високите цени на горивата и въобще поскъпването на живота. През тази година нараснаха и доходите – минималните заплати, както и средната заплата. Би могло да се счита, че по този начин личните финанси средно на всеки са се увеличили. Това каза икономистът Румен Гълъбинов по БНР.

Нарастването на личните доходи обаче е в надпревара с цените, отчете той. Увеличението на цените вероятното ще продължи и през 2019-а.

„Сега сме свидетели на едни по-ниски цени на суровия петрол на международния пазар – 50 – 55 долара, обаче интересът на страните членки на ОПЕК е да държат цената на петрола над 70 долара за барел и вероятно ще се направят опити от страна на износителите на петрол да повдигнат цената. Разбира се, аз не очаквам тя да отиде на някакви върхови нива, но едва ли ще остане толкова ниска. Тук конкуренцията е от страна на добива на шистови нефт и газ. В този смисъл голям играч на международния пазар стават САЩ и държави, които не са членки на ОПЕК, примерно Русия“, обясни икономистът.

Гълъбинов припомни, че държавните служители, лекарите и медицинският персонал ще получават по-големи заплати догодина.

„Хубаво би било следващата година, освен административно увеличение на минималните и на заплатите в определени държавни сектори, да усетим естествено увеличение на доходите в реалната икономика. За мен, единствено и само, централно, това може да дойде от повече инвестиции. Инвестициите са ключът, който отключва потенциала на една икономика да се развива ускорено. На нас все още преките чуждестранни инвестиции са ни недостатъчни. Имаме много какво още да направим в това отношение“, посочи той.

Икономистът даде и пример – в момента произвеждаме части за автомобили, но би било чудесно да привлечем стратегически инвеститор на голяма компания, която да построи цял завод у нас и така да привлечем цялата добавена стойност по веригата.

Държавата прави усилия за привличане на инвеститори от висок клас, но те са недостатъчни. Според Румен Гълъбинов това трябва „да бъде издигнато в топприоритет на икономическата политика и с него да се занимава върховното ръководство на държавата.

Би могло за инвестициите да отговаря вицепремиер, предложи той.

Към момента отговаряме на повечето от количествените показатели за членство в еврозоната, но трябва да следим нивото на инфлацията. Важно е да успеем да финализираме членството в Шенген.

„Шенген и еврозоната ще ни помогнат икономически още в самия момент, в който се почувства нагласата България и Румъния да бъдат приети, примерно по въздух. За нас е много важно да бъдем приети и по слуша, тъй като нашия международен транспорт е конкурентоспособен и това е начин влизането ни в Шенген да компенсира част от недостатъците, които ще понесем от пакета „Макрон“ за мобилност. Освен това туризмът ни е силен, а Шенген е начин да се благоприятства още повече посещението на България. България е естествен географски логистичен център и трябва използваме това“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Може ли да се обоснове с цифри и факти, че шенген ще допринесе за увеличение на туризма?
  Колко % от потенциалните туристи се отказват ааради шенген?!
  Другото са лакърдии за слабоумници.

 2. Той ,стратегическия инвеститор, вече оттече по посока Турция, както ни стана известно.
  Фолксваген, след кратко обмисляне реши преди няколко дни да строи новия си завод за Шкода в Турция,а не в България. И що така?
  А бяха в лоши отношения с турците, Реджеп беше диктатор и т.н.
  А ние сме толкова верни на европейските ценности,на Брюксел, на САЩ, на ……. квото ни кажат.
  Ей го сега, пак ще пре… м руснаците. ЦЦ го е измислил – вкарваме едната тръба на турски поток у нас и я затапваме. Да ги видим какво ще правят тогаз жужетата.
  И право там, където трябва – да се отчетем за свършеното.
  Стратегически!!!

 3. По данни на статистиката, за 2018-та година парите, изпратени от работещите в чужбина българи до роднините им в България са превишили и то доста чуждите инвестиции. За нашите инвестиции изобщо не говорим, те са просто незначителни.

 4. Та „чуждестранните инвестиции“ са основно изпратените в БГ пари от икономическите имигранти. Другите са капка в морето – няколкостотин милиони. Май че ще разчитате основно на тези от КОНПИ ако арестуваните милионери решат да се разделят с чуждестранните си влогове.

 5. Та „чуждестранните инвестиции“ са основно изпратените в БГ пари от икономическите имигранти. Другите са капка в морето – няколкостотин милиони. Май че ще разчитате основно на тези от КОНПИ ако арестуваните милионери решат да се разделят с частчччуждестранните си влогове.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.