Румен Петков: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена

Когато през 2013 година беше прекратен договора с „Уорли Парсънс нюклиър сървисис“, предупредих, че България ще бъде осъдена и че с това щетите по спирането на строежа на атомната централа в „Белене“ ще набъбнат поне с още 60-70 милиона лева. Вчерашната присъда срещу страната ни на стойност 37 милиона евро, която заедно с адвокатските разходи и лихвите вероятно ще достигне до над 40 милиона евро, за съжаление потвърждава думите ми. Днес всички наши предупреждения се оказаха факт и ние продължаваме да считаме, че правилното решение е рестартирането на АЕЦ „Белене“. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му незаконно спиране на строежа на централата носи на държавата много щети, и то в най-различни посоки, като например в социалната сфера, в икономиката, в сферата на енергийната сигурност, трудовата заетост и качеството на живот в България.

„За безумните спирания на изграждането на най-големия за страната ни през последните 50 години обект вече трябва да се търси ефективна наказателна отговорност. Настоящото правителство е задължено да намери бързо решение за привличането на чуждестранен инвеститор за изграждането на централата, да осигури държавното участие на България и да гарантира интереса на българското общество и нашата икономика. Това в момента е голямото предизвикателство пред управляващите. Ако те тръгнат по посочените от нас стъпки за реализиране на АЕЦ „Белене“, ще получат категорична подкрепа от страна на Алтернатива за българско възраждане. Ако обаче и този кабинет продължи с бездействието си, ще се стигне до катастрофални икономически и социални резултати“, заяви още Петков.

Той припомни, че АБВ е единствената политическа сила, която винаги е защитавала, и то с неопровержими аргументи, необходимостта от изграждането на втора ядрена мощност на площадката в Белене.

Коментари

Задължително поле