Румен Петков: Професор Консоло успя да защити името на Сергей Антонов и на България в изключително сурови условия

Книгата на професор Джузепе Консоло „Атентатът срещу папата. Истинската история“ бе представена в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“. По време на събитието авторът разказа за преживяванията си по време на делото срещу Антонов, за натиска, на който е бил подложен за да се откаже от защитата на българина, за премеждията, които е преживял по време на делото.

По време на представянето на книгата Румен Петков заяви: „Много хора допринесоха за свободата на Сергей Антонов и за изчистването на името на България. Имената на мнозина от тях няма да станат вероятно никога известни. Но всички те доказаха, че България може и трябва да се бори за правата на гражданите си и за своето име. Изпъква обаче името на професор Джузепе Консоло, италианският адвокат, който въпреки всички рискове, въпреки натиска срещу себе си, пое риска и защити правдата. В своята книга „Атентатът срещу папата. Истинската история“, Консоло подробно и аргументирано описва всичко, което се е случило преди 37 години. Неговите думи окончателно отхвърлят така наречената „българска следа“ по случая с атентата срещу папа Йоан Павел II, оневиняват Сергей Антонов и страната ни. Защитават достойнството и честта на един български гражданин и на цялата ни държава“.

След презентацията в Пловдивския университет проф. Консоло проведе среща с пловдивския митрополит Николай. Той му благодари за усилията да защити Сергей Антонов, България и християнските ценности. Италианският юрист засвидетелства също своето уважение и подари на митрополит Николай екземпляр от книгата си със специално посвещение.

Книгата на Джузепе Консоло бе представена и в Стара Загора. Представянето й премина под знака на изключително сериозен интерес от страна на жителите и гостите на града.

Коментари

Задължително поле