Румен Петков се срещна с ливанския министър-председател Саад Харири

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и съветникът на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев са на посещение в Ливан, където се срещнаха с министър-председателя на Ливанската република Саад Харири. Това е втората среща за последните шест месеца, съобщиха от пресслужбата на партията.

Петков поздрави Харири с успешния процес по формиране на правителство и му пожела успех в работата му. Председателят на ПП АБВ сподели също, че днес е посетил гроба на бащата на Саад Харири, като изрази болка, че той беше зверски убит през 2005 година, но удовлетворение, че е имал и има възможността да се познава и да е в близки приятелски отношения и с бащата, и с двамата му синове.

По време на срещата беше обсъдена подписаната по-рано днес декларация между ПП АБВ и Движение „МУСТАКБАЛ”. Харири изрази изключително задоволство от акцентите поставени в Декларацията и фокусирани върху усилията за укрепване на мира и сигурността в Европа, в Близкия Изток и в целия свят. Той лично се ангажира за съдействие по активизиране на икономическите взаимоотношения между България и Ливан и подчерта удовлетворението си за динамика на в обучението между регионалните младежки и женски организации. Подкрепа от Харири по време на разговора получи и Националното движение за мир, което вече намира последователи в целия свят.

Румен Петков и Саад Харири обсъдиха и перспективата за организирането на втори икономически бизнес форум след този, който се проведе в края на миналата година. Министър-председателят на Ливан декларира подкрепата си за възможностите на българските университети за подготовка на чуждестранни студенти. В тази връзка Петков припомни, че в годините назад няколко хиляди ливански студенти са получили качествено образование именно в България, традиция, която трябва да бъде продължена.

Председателят на ПП АБВ информира Харири и за проведения разговор в Държавната инвестиционна компания на Ливан и за интереса за формиране на кооперирани предприятия в хранително-вкусовата промишленост и конфекцията и интереса който е налице от двете страни.

В рамките на срещата беше коментирана и засилената динамика на отношенията между България и Ливан. Харири изрази готовност за визита у нас по покана на българския министър-председател през юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика