Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Румен Радев: Енергийните доставки трябва да минават през България Диверсификацията на енергийните източници ще доведе и по-ниски цени за страната ни

Президентът Румен Радев подкрепя позицията на правителството, че енергийните доставки трябва да минават през България, защото това ще гарантира енергийната сигурност на страната. Диверсификацията на енергийните източници ще доведе и по-ниски цени за страната ни, смята държавният глава, съобщи БНР.

„Когато планираме енергийните трасета да защитаваме нашите интереси по отношение на най-ниска цена – най-голяма сигурност. Тръбите, които идват към България да идват директно към България, директно на нашия черноморски бряг.

Необходима е общоевропейска политика за решаване на проблема с мигрантите. Радев отново заяви, че мястото на България е в Шенген.“

По темата за стремежа ни към членство в Еврозоната президентът заяви:

„Трябва да внимаваме много от бързане да не стане така че повече да навредим. Виждате какви проблеми има в Южно Европа.

Отделянето на два процента от БВП за отбрана е важен, но недостатъчен критерий за изграждане на отбранителни способности:

Ако правителството не вземе мерки навреме, да придвижи проектите за модернизация, ние ще се окажем наистина на опашката на НАТО по отоншение на достигането на тези два процента.“

Президентът коментира и отношенията ни със Съединените щати и Русия:

„По отношение на САЩ – нашият стратегически съюзник, трябва да продължим да развиваме още по-дълбоко нашето сътрудничество. Има място за още по-успешни съвместни проекти. По отношение на Русия – нужен е диалог, за да можем да имаме прагматични взаимноизгодни икономически и търговски отношения.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Бъркате, г-н президент. Единият от източниците на природен газ ще бъде азърбайджанското находище. Капацитет 10 млрд.м3/год.,газът трябва да се достави през Турция. Срок на доставка 20120 г. Това ще бъде скъп газ- ограничен капацитет, късен срок на доставка. Друг, впрочем основният газ засега и в близко бъдеще е руският. Голям капацитет, но от САЩ и ЕС направо ни заклаха. Заради оставяне на всяка цена транспорта на газа през Украйна по политически причини, ЕК наложи направо непосилни , унизителни изисквания към руснаците . А причина за спиране на работата по Южен поток беше банкянското Слънце – ограничен екземпляр, ужасно страхлив и със слугински маниери спрямо „началниците“. Изпуснахме питомното – газоразпределяща страна за Балканския полуостров и някои страни от Централна Европа и сега гоним дивото: хъб при Варна , а природният газ е с основно приложение в заводите на Централна и Западна България. Трити източник – LNG – от САЩ или от Катар през Саудитска Арабия и транспорт с кораби-цистерни от три големи газотранспортни фирми. В близко бъдеще ще си остане скъп газ заради схемата газ-втечняване–втечнен газ-транспорт с газовози-Александруполис-изпарение-транспорт по тръби до БГ. Така че диверсификацията е на думи добра, но реално е снабдяване със скъп природен газ от различни източници.

 2. Извинете 2020 г. срок за подаване на газ от Азърбайджан, а не 2120 г.

 3. Парцала Борисов ще купува руски газ от Турция. а газопровода можеше да минава директно през България, а в такъв случай Турция щеше да купува газ от България и в хазната щяха да влизат стотици милиони левове за транзит. Лошия матриял тези работи не ги разбира, за това гласува за свинефермата герб. А цацаратурата спи и гони критиците на парцала Борисов.

 4. Гошко, Велемире,
  Какво ви е станало, да не сте слънчасали?
  Пишете (за първи път) смислени коментари 🙂 Поздравления, искренни.
  Ще си позволя да добавя, че не схващам обаче разликата между газоразпределителна система и хъб край Варна като съоръжения.
  Ясно е, че Варна е безумие като ще правим (руснаците, де и те са се помешали и само надуват балони) Бургас-Александрополис за да скъсим пътя от изток на запад.
  В гео-перспектива пътят може да се окаже от запад на изток. Полският хъб за втечнен газ вече работи.
  Това са големи игри, които ние можем само да надблюдаваме.
  П.П. Транзитът е не повече от 25 милиона долара.

  1. Катарският газ ще минава през хъба в Хърватия. Ние пак ще сме със „снимка пред знамето“ 🙂 🙂 🙂

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.