Румен Радев: Енергийните доставки трябва да минават през България

Президентът Румен Радев подкрепя позицията на правителството, че енергийните доставки трябва да минават през България, защото това ще гарантира енергийната сигурност на страната. Диверсификацията на енергийните източници ще доведе и по-ниски цени за страната ни, смята държавният глава, съобщи БНР.

"Когато планираме енергийните трасета да защитаваме нашите интереси по отношение на най-ниска цена – най-голяма сигурност. Тръбите, които идват към България да идват директно към България, директно на нашия черноморски бряг.

Необходима е общоевропейска политика за решаване на проблема с мигрантите. Радев отново заяви, че мястото на България е в Шенген."

По темата за стремежа ни към членство в Еврозоната президентът заяви:

"Трябва да внимаваме много от бързане да не стане така че повече да навредим. Виждате какви проблеми има в Южно Европа.

Отделянето на два процента от БВП за отбрана е важен, но недостатъчен критерий за изграждане на отбранителни способности:

Ако правителството не вземе мерки навреме, да придвижи проектите за модернизация, ние ще се окажем наистина на опашката на НАТО по отоншение на достигането на тези два процента."

Президентът коментира и отношенията ни със Съединените щати и Русия:

"По отношение на САЩ – нашият стратегически съюзник, трябва да продължим да развиваме още по-дълбоко нашето сътрудничество. Има място за още по-успешни съвместни проекти. По отношение на Русия – нужен е диалог, за да можем да имаме прагматични взаимноизгодни икономически и търговски отношения."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика