Румен Радев: Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки

„Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки, които между друго нямат никакво значение за хората в Странджа. Протестът, който беше организиран вчера и постигна някакви успехи, не кореспондира по никакъв начин с техните нужди. Той послужи само за отслабване на напрежението, но проблемите остават.“ Това заяви президентът Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево, който присъства на освещаването на изградения по негова идея параклис „Свети Мина“.

Държавният глава добави, че основен е въпросът как хората, чиито животни бяха евтаназирани заради чумата, ще възстановят своя поминък. „Крайно време е държавата да се замисли за една сериозна устойчива политика. Нека видим как правителството ще се ангажира да помогне реално на тези хора, а не просто да хвърли едни пари. Това не решава въпроса. Първо, те са недостатъчни да компенсират реалните загуби и второ, тук трябва да се приложат всеобхватни мерки“, каза още Румен Радев.

Той отказа да коментира причините за падането на хеликоптера край Крумово на 11 юни, при което загинаха двама пилоти, но в словото си пред служителите в авиобазата използва израза „убийствено малък нальот“. „В тази база например нальотът наистина е най-малък от много години. Едно е ясно и след срещата на върха НАТО – България трябва да развива собствен отбранителен капацитет с огромно внимание към развитието на Въоръжените сили“, каза президентът. Той допълни, че очаква процесът по закупуването на нови самолети да е прозрачен.

„Служебното правителство събра просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че там нарочно, от определени компании не са търсени тези вземания“, коментира още президентът, запитан за отправените претенции за по-ниска събираемост на приходи от служебното правителство в началото на 2017 г.

Коментари

Задължително поле