Румен Томов: Ще се кандидатирам отново за кмет на Благоевград

Определено ме изненада решението на Върховния административен съд (ВАС), тъй като то се обосновава на решенията на предните инстанции. То не е съобразено със становището на Конституционния съд по моя казус. Това каза на брифинг инж. Румен Томов, който с решение на Върховния административен съд бе предсрочно отстранен от поста кмет на Община Благоевград.

„В това становище се казва, че нормата не е императивна. Конституционният съд казва, че в рамките на месец трябва да се предприемат действия по заличаване на участието и ясно да е изразена нормата на човека, който иска да изпълни това. А в решението на ВАС се казва, че нормата е императивна. Това е изключително странно и за мен е необосновано“, каза още той.

Инж. Румен Томов коментира, че системите в България трябва така да започнат да работят, че когато се разглеждат едни и същи казуси, решенията да са еднакви. „Не може при подобни казуси веднъж да се казва едно - този остава, а при по-лек казус като моя - да бъде отстранен. Според мен така се нарушава доверието в съдебната система. Това бе и една от причините хората да протестират през лятото. Статистиката сочи, че 60 % от хората в България искат промяна в съдебната система и реформиране, за да може гражданите да са максимално защитени. Не мога да коментирам дали решението на съда е политическо, но пак казвам, че съм много изненадан от това решение. Продължаваме напред борбата“, допълни той. 

По думите му в Благоевград предстоят нови избори, на които отново ще се кандидатира за кмет на общината. „За мен са гласували 19 хил. жители на Благоевград. Не мога да подведа тяхното доверие. Знаете, че година и половина вече съм на тази длъжност. Успяхме да преобърнем общественото мнение. Успяхме да започнем да решаваме проблемите на хората и да накараме благоевградските фирми да се включват в обществени поръчки“, уточни той. На предстоящите избори, чиято дата ще определи президента Румен Радев, Томов пак ще се яви като независим кандидат, но ще очаква подкрепа от различни политически формации. „Ще очаквам подкрепа, включително и от БСП. Аз не съм партиен човек, независим съм и по характер и по дух“, коментира той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони