Румънеца и Енчев: Отвратени сме от музикалния бизнес

Няма да лижем гъ*ове на програмни директори, да се навеждаме и да се молим някой да ни пуска песните, категорични са рапърите

Популярният рап дует Румънеца и Енчев е създаден през 1996 г. в Добрич от Адриан (Румънеца) Рачев и Георги Енчев. Техният дебют на сцена е на фестивала конкурс "Сарандев `99", Добрич, с песента "Мене не ме познаваш", където печелят трета награда за млади таланти. На "Златният Орфей" отново печелят трета награда. Друг голям техен хит е "Пипни ме тук". Това е единственото парче, което 7 поредни седмици се задържа на първо място в най-престижната класация за БГ музика - Форте Топ 50. Не след дълго Румънеца и Енчев записват и дебютния си едноименен албум. През 2003 година издават втория, а две години по-късно пускат на пазара Giliai, която е с индийски фолклорни елементи. С тази песен те пробиват в МТV, но с нов псевдоним - EaSTar (East star - Източна звезда). Дуото е и специален гост в едно от турнетата на Слави Трифонов. През 2006-а излиза и третият албум "Етно". Рапърите се самоиздават чрез продуцентската си компания "Селект мюзик". Миналата година Георги Енчев стана отново мъжки баща. Съпругата му Цвети роди третия им син. Румънеца все още не е обвързан сериозно. В момента двамата са се посветил на организирането на фестивали с много ядене, пиене и готина музика.

- Разкажете за предстоящия фестивал "София Мези", който организирате. Какво ще се случи на него?

Румънеца: Ще се случи невижданото! За всеки изминал фестивал гледаме да надграждаме. Искаме да покажем все нови и готини неща, да ставаме все по-добри и хората да са доволни. В крайна сметка, ако не се доказваме постоянно, падаме в очите им. Ако е обратното, те започват да те харесват още повече, а за нас това е важно. Фестивалът "София Мези" ще се проведе от 22 до 29 декември пред паметника на Съветската армия.

- Какво ще бъде новото и невижданото досега?

Енчев: Концепцията на фестивала е много проста - ние предлагаме всички любими неща на хората. За възрастните ще има греяно вино, за децата - забавления и лакомства, и всичко това на фона на готина музика. Революционното при нас е, че се интересуваме от това, какво хората обичат. Фестивалът не е високомерен и не им казва какво трябва да обичат, а се интересува от техните предпочитания. В момента преговаряме с мениджърите на Рудолф и Винсент, два от елените на Дядо Коледа - трудни са, защото са ангажирани по това време на годината, но се надяваме да стигнем до сделка и да ги видим на живо (смее се). Ще наблегнем на музикалната програма, която включва няколко световни имена - абсолютно безплатно всички софиянци ще могат да се срещнат с Nana, "C-block", Кеба и "Трубачи Цариброд" от Сърбия, Йорданис Агапитос и Ная от Гърция. Поканили сме Гъмзата, Милена ще бъде с целия си бенд, "Сигнал" и "Хоризонт" също ще зарадват феновете.

- Фестивалът има и благотворителна кауза. Разкажете повече за нея.

Е.: Всеки фестивал, който организираме, има такава кауза. Сега мислим да направим много мащабно дарение за всички бездомни хора в София, като ги нахраним. Освен това ще се опитаме децата от поне 10 заведения за лишени от родителска грижа да имат един прекрасен ден. Повечето хора на Коледа им изсипват една торба с вафли или някаква друга храна, и нищо повече. Ние искаме да им подарим един ден, изпълнен с много емоции. Идеята ни е всяко дете от такова заведение да бъде разходено из феста, качено на всички атракции, да види елените, да хапне и да получи подарък от нас.

Р.: Ще имаме и кампания за хора с репродуктивни проблеми - събираме пари за инвитро. Напълно наясно сме, че няма да съберем кой знае какви средства, но целта на кампаниите е да дадем гласност и хората да разберат за истинските проблеми.

- Освен фестивала, какво ново се случва около вас?

Е.: Предстои да отворим суши ресторант, детски център, голям бар, английски бургер в Банско. В музикален план правим доста концерти и често ни канят по сватби. Ходим на места, където ценят добрата музика. Може би ние сме едни от най-канените български изпълнители на сватби. Имаме специално шоу. Иначе подготвяме нови неща, но още не му е времето да говорим за това. Трябва да признаем, че музикалният бизнес в България много се изврати. Тотално сме разочаровани от този бранш.

Р.: В България няма музикален бизнес. Някой пуска някакви песни и нищо не се случва.

Е.: Всяка нова песен е мняу, мняу... Колкото повече си извърташ устата с американско произношение, толкова си по-вървежен. Просто такъв смях е станало всичко, че ние не виждаме смисъл да участваме в тази вълна.

Р.: Ще стоим в опозиция (смее се).

- Защо се стигна дотук? Музикалните критици ли са виновни?

Р.: А, не, музикални критици няма, откакто сме група. Има петима програмни директори и те определят нещата. Щом на тях им се слуша това, това пускат. Ние нямаме нищо против музиката в България.

Е.: Има и готини работи, но в момента е голяма плява. Никога не е било толкова смехотворно това, което се произвежда като музика, с малки изключения.

- Казахте, че вече не продуцирате млади таланти, но кажете все пак с какви амбиции идваха те при вас?

Р.: Не, не, грешиш, думата не е амбиции, а претенции. Те идваха с големи претенции - "Ние сме звезди. Имаме песен с 20 000 гледания". Това не е амбиция, а претенция.

Е.: Реално погледнато, в България има един-единствен продуцент, който държи цялата власт, и той я използва доста умело и неговите артисти се въртят. Младите и независими продуценти знаеш ли защо не могат да просъществуват? Защото не могат да "уредят" на артистите си ротация по медиите и съответно излизат некадърници спрямо тези, които могат да уредят. Но продуцентството е съвсем различно нещо от уреждането на ротации. Ще мине време, ще се направи един по-сериозен разбор и се надявам да разберат всичките тези фундаментални тъпотии, които се случиха на музикалния пазар.

 

Ашод Дерандонян:

Хората с увреден слух не сме втора категория

Имаме нужда от равен достъп до информация, образование и кариера, а не от помощ, казва председателят на фондация "Заслушай се"

Ашод Дерандонян е председател на фондация "Заслушай се", чиято мисия е да премахне бариерите между хората с увреден слух, които у нас са около 120 хиляди, и чуващото общество. Тя работи за подобряване достъпа до информация и комуникация чрез използване на информационните технологии от всички глухи хора. Самият Ашод губи изцяло слуха си на двегодишна възраст. След упорита работа на родителите му и успешна слухово-речева рехабилитация проговаря на седем години. Носи слухов апарат и разчита изцяло на четене по устни, за да общува с хората около себе си.

Ашод e завършил висшето си образование в Американския университет в България, живял е няколко години в чужбина и притежава солиден опит в неправителствения сектор и финансите. През 2014 г. се отдава изцяло на каузата да помага на хората с увреден слух да участват пълноценно в обществения живот и основава фондация "Заслушай се". Чрез публични кампании тя набира средства за създаването на Национален център за жестови услуги и платформа за интеграция на деца и младежи с увреден слух, която да осигурява жестов превод в реално време чрез тристранна видеовръзка между потребител с увреден слух, чуващ човек и жестов преводач.

Втората част от програмата е създаването на онлайн платформа за трансформиране на говор към текст, в която стенографи предават устната реч на преподавателите във вид на писмен текст по време на учебния процес. Ашод е убеден, че глухите младежи заслужават не помощ, а равен достъп до информация, образование и кариера.

- Ашод, вие говорите перфектно. Наистина ли не чувате?

- Да, наистина не чувам. Загубих слуха си на двегодишна възраст. Но съм преминал през сериозна слухово-речева рехабилитация и поради тази причина говоря толкова добре.

- На ваша по-ранна пресконференция казахте, че мнозина не могат да повярват, че вие и хора със сходна съдба като вас сте глухи. Как постигате този съвсем нормален говор?

- Както вече казах, съм бил рехабилитиран успешно. Голямо влияние оказва това, че съм оглушал впоследствие, а не е по рождение, както и това, че родителите ми навреме са открили проблема ми със слуха и са предприели необходимите стъпки.

- Какво представлява фондация "Заслушай се"? Защо беше създадена, какви са нейните цели?

- Фондация "Заслушай се" е неправителствена организация в обществена полза. Беше създадена през 2014-а, година след завръщането ми от Канада. Там видях как хората с увреден слух имат достъп до информация, комуникация, качествено образование и кариерно развитие и реших, че искам това да се случи и в България. Една от основните ни цели е да доставяме услуги, които да осигуряват достъпна среда на глухите хора, като видеожестов превод и преобразуване на говор към текст. Друга важна цел е промяна на нагласите както на чуващото общество, така и на глухото.

- Кои са най-големите проблеми на нечуващите хора?

- Лично аз не харесвам думата проблеми, а предпочитам - предизвикателства. Истината е, че са много. На първо място са нагласата на нашето общество спрямо хората с увреден слух и подпомагащата политика на държавата спрямо нас. Ние не сме втора категория хора, а пълноценни и пълноправни граждани, и имаме нужда от достъпна среда, за да сме активно включени.

- Как успявате да получите образование?

- В България има три специални училища за деца с увреден слух - в София, Пловдив и Търговище. Към момента обаче по-голям процент от децата и младежите учат в масовите общообразователни училища и университетите.

- Срещате ли разбиране в обществото на вашите проблеми? Как се справяте например, когато трябва да посетите държавна институция, за да си извадите нужен ви документ?

- Все повече разбиране срещаме в обществото. Истината е, че досега не е имало адекватни информационни кампании за спецификите на хората с увреден слух и предизвикателствата, които стоят пред тях. Ние от "Заслушай се" се стараем да променим това. Относно справянето с държавните институции, много от хората с увреден слух досега са разчитали на приятели или роднини, но това не е успешен модел, защото задълбочава заучената безпомощност. От друга страна, отнема правото им да са пълноценни, защото помощта от близките в повечето случаи се изразява в говорене вместо човека с увреден слух и/или взимане на решения вместо него. С платформата на "Заслушай се" това може да бъде променено.

 

И още...

Никол излезе по 115 000 кристала, преди да дойде в София

Недялко Йорданов събра своя театър "Възраждане"

Камелия стана ученичка

Юксел Кадриев осъди Венета Райкова

Джена и Наско чакат мъжка рожба

Гери-Никол е готова за дует с Фики

Джуджи стана тапас майстор

Мерием Узерли влиза в ролята на руски шпионин

Построиха кули и мостове от 15 кг спагети

Евгеница Христова вдига първия европейски хотел в София

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В „ЖЪЛТ ТРУД“ ОТ 14 ДЕКЕМВРИ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица