Румънец отправи неприлично послание към управляващата партия с номера на колата си

Румънец, който се прибрал в родината си с кола, чиито регистрационни номера съдържат антиправителствено послание, предизвика дебат, след като полицията свали номерата му.

Автомобилът е регистриран в Швеция с номера, съдържащи само букви, чийто прочит, отправя неприлично послание към управляващата Социалдемократическа партия (СДП). Надписът MUIEPSD на жаргон означава „Да го д***ш СДП“.

Мъжът бил спрян вчера рано сутринта в Букурещ, номерата на автомобила били свалени от полицаите, а шофьорът и 8-годишният му син бяха отведени в полицейско управление. Скандалните номера и шофьорската книжка на мъжа били отнети, въпреки че посолството на Швеция съобщи, че регистрационните номера са валидни и с тях може да се пътува в целия ЕС.

Собственикът на автомобила - 45-годишният Ръзван Щефанеску, обясни пред в. „Адевърул“ какво е имал предвид с избора си на регистрационен номер. Мъжът казал, че в тълковния речник първото значение на думата MUIE е „уста“, следват значения, като „мамя“, „подвеждам с думи“. Според него именно това прави управляващата СДП.

Мъжът разказа, че откакто е влязъл в Румъния на 18 юли, няколко пъти бил спиран от полицията заради номерата, но вчера полицията в Букурещ му ги отнела.

Зам.-директорът на пътната полиция Мариан Бадя оправда тези действия с конвенция на ООН от 1968 г., ратифицирана в Румъния, според която регистрационните номера на автомобилите трябва задължително да съдържат цифра. Това, което не знаеше комисарят от полицията, е, че ООН промени конвенцията през 2016 г. и в момента е позволено регистрационните табели да съдържат само букви, отбелязва в. „Адевърул“.

Специалисти по право, цитирани от вестника, посочват, че регистрационните номера на румънеца, живеещ в Швеция, нарушават обществения морал, но все пак са валидни. Според юристите действията на полицията представляват злоупотреба.

В коментар телевизия Диджи 24 отбеляза, че румънската полиция се е провалила на един от най-важните изпити - по политическа резистентност. Това, което трябваше да остане просто обикновен факт от вестникарската хроника, се превърна в тест за полицията, която дори сега не е сигурна в законовите аргументи срещу шофьора, превърнал регистрационните си номера в политически протест, посочи журналистът Козмин Прелипчану. Мъжът е замислил номера на автомобила си като протест, а полицията го интерпретира като обида, добави той.

Румънци, живеещи зад граница, пък обявиха, че също ще се върнат в Румъния с персонални регистрационни номера на автомобилите си. Румънец, живеещ в Белгия, публикува снимка на автомобила, с който ще се прибере, а регистрационният му номер гласи: „1 Долу СДП“ (1 JOS PSD).

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа