Румъния и САЩ против руски енергийни проекти

Желание за засилване на енергийното сътрудничество между Букурещ и Вашингтон изрази румънският президент Клаус Йоханис на срещата си с Доналд Тръмп в Белия дом.

Йоханис приет в Белия дом

САЩ и Румъния признават, че енергийната сигурност е въпрос на национална сигурност. Подчертаваме нашето несъгласие със “Северен поток 2” и други проекти, които поставят нашите съюзници и партньори в зависимост от енергоносителите от Русия. Това се казва в съвместно изявление на президентите на двете страни - Доналд Тръмп и Клаус Йоханис, след гостуването на румънския държавен глава в Белия дом във вторник.

Освен това Букурещ заявява интерес за изграждане на нова ядрена централа или разширяване на мощности към АЕЦ “Черна вода”, за което да работи с американ­ците.

През май Букурещ подписа предварително инвестиционно споразумение с Китайската генерална ядрена корпорация за разширяването на АЕЦ “Черна вода”. Предстои създаването на проектна компания за изграждането на два нови енергоблока, всеки с мощност 700 мегавата. В нея 51% дял ще имат китайците, а останалите 49% ще са на румънската Nuclear­electrica. Инвестицията се оценява на 8 млрд. долара.

Коментари

Задължително поле