Румъния призова за преразглеждане на отношенията между ЕС и Русия

Общността трябва да преразгледа отношенията си с Русия след посещението на Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва. Това становище изрази румънският външен министър Богдан Ауреску при пристигането му на срещата на външните министри на страните-членки в Брюксел, предава TACC.

„Това посещение представлява един вид кръстопът за нас, повратна точка. Ясно е, че трябва да преразгледаме отношенията си [с Русия] в контекста на това посещение", цитира агенцията думите на първия дипломат на Букурещ.

Ауреску заяви още, че голямо мнозинство от външните министри на ЕС подкрепят приемането на нови санкции срещу Русия. „ЕС трябва да засили подкрепата си за руското гражданско общество и руското общество като цяло", категоричен бе румънският външен министър.

„ЕС се нуждае от дискусия за по-стратегически подход към Русия. ЕС има пет ръководни принципа, приети през 2016 г., които представляват минималната основа за отношения с Русия, но те не са достатъчни. Трябва да намерим време е да обсъдим приемането на стратегията на ЕС в отношенията с Русия".

Коментари

Задължително поле