Румънските здравни власти: Четвърти сме в ЕС по ваксинация

Румъния е на четвърто място в Европейския съюз по имунизация срещу COVID-19 с двете дози от ваксината и на 17 място в света. Това съобщи държавният секретар в министерството на здравеопазването Андрей Бачу, предаде БТА.

Според вчерашни данни в страната са ваксинирани 2 675 872 души, от които 1 044 763 души са получили една доза, а 1 631 109 души - и двете дози. Той посочи още, че през май в Румъния се очаква да пристигнат 5 962 022 дози ваксина срещу COVID-19, като отбеляза, че цифрите са подобни и за юни.

На свой ред координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица заяви, че нивото на ваксинация в Букурещ е 23%.

На въпрос какъв процент от населението би желало да се имунизира, той посочи, че актуалните проучвания сочат, че около 50 % от румънците са решени да направят това. Георгица отбеляза още, че "ваксинационната кампания не е в застой" и че дневният брой на ваксинираните се е удвоил.

По думите му "Румъния има една от най-достъпните системи за ваксинация в Европа".

"От утре започва ваксинационната кампания в мобилни центрове. Определили сме 14 окръга, в които ще започнем този етап от ваксинацията за момента", посочи той.

"В края на тази седмица ще бъде открит и първият ваксинационен център от типа drive-thru", каза още Георгица. Той ще бъде открит в събота в град Дева, окръг Хунедоара.

Премиерът Флорин Къцу съобщи от своя страна, че служителите в частните компании ще може да се ваксинират на работното си място, като достъп ще имат и членовете на семействата им.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа