Румънският премиер: Русия със сигурност няма да ни нападне

Марчел Чолаку

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви днес в източния окръг Тулча, говорейки за получените от населението предупреждения RO-ALERT през изминалата нощ в контекста на войната в Украйна, че Руската федерация не е извършила нито едно умишлено нападение срещу Румъния и със сигурност няма и да го направи, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Руската федерация не е направила нито едно умишлено нападение срещу Румъния и ви казвам със сигурност, че няма и да го направи, не е оправдано подобно нещо. Имаме система за борба с дроновете, която вече функционира край Дунав, особено в района на (украинския град) Исмаил. Държавата има задължението да информира, понякога това информиране ни притеснява, понякога не ни харесва. Но не е имало нападение срещу Румъния", заяви Чолаку.

Той подчерта, че "Румъния никога бе е била по-сигурна от военна гледна точка, колкото сега, и никога няма да бъде по-сигурна от сега". 

"Всички знаем как работи RO-ALERT, това не е първото предупреждение, но мисля, че така е правилно. Аз като гражданин, особено след Революцията (от 1989 г.), искам да бъда информиран и да знам истината. Но Румъния не е в никаква опасност да влезе във война", изтъкна още премиерът.

Населението в окръг Тулча и едноименния град получи през изминалата нощ три известия чрез системата RO-ALERT за предупреждение във връзка с възможно падане на предмети от въздушното пространство в контекста на войната, предприета от Русия срещу Украйна, като това са първите предупреждения от този тип от началото на тази година, информира Инспекторатът за извънредни ситуации.

Жителите на Тулча бяха предупредени за възможност за падане на предмети от въздушното пространство и им беше препоръчано да вземат мерки за защита и подслоняване, ако ситуацията го налага.

В социалните мрежи редица лица от окръг Тулча заявиха, че са чували силни експлозии продължително време, но и звук от прелитащи самолети, и това ги изплашило. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа