Румяна Арнаудова - Гласът на главния прокурор

„Има досъдебно производство за нецелево изразходване на публични средства за ремонта на НДК и толкова можем да кажем към този момент“. Това съобщи в понеделник пред „Труд“ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор и ръководител на спецзвено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП). Но и само тези нейни думи бяха достатъчни - с разкритията за Боршош и компания читателите вече бяха запознати от страниците на „Труд“.

Тези дни Румяна Арнаудова е в отпуск, но това едва ли се разбира от широката публика. Телевизиите я включват директно или по телефона във вечерните си новини и сутрешните блокове. Тя обявява подробности за поредната акция срещу подкупни митничари или наркобанди по морето. Отговаря уверено на допълнителните въпроси на водещите, пояснява им юридически термини на език, който да е разбираем и за тях, и за хилядите им зрители.

Нужно е обаче пояснение - говорителят на главния прокурор трябва да е повече прокурор, отколкото говорител. Законът дава право само на представителите на държавното обвинение, или поне с тяхно разрешение, да се изнася информация по хода на разследванията. Говорителите от различните структури на прокуратурата са действащи магистрати. Нужно е да имат отлични правни познания и да спазват едно основно изискване – да огласяват само такива факти и обстоятелства, които няма да попречат на колегите им, няма да предупредят евентуални съучастници, няма да повлияят на свидетелски показания. С други думи прокурорите говорители са почти винаги на границата на “толкова можем да кажем към този момент” и внимават да не я прескочат.

Длъжността говорител на главния прокурор бе въведена от бившия обвинител №1 Борис Велчев през 2006 г. Първият прокурор, назначен от него на този пост, бе Маргарита Попова, която по-късно бе избрана за вицепрезидент.

Прокурор Румяна Арнаудова стана говорител на главния прокурор Сотир Цацаров през септември 2013 г. Преди това тя бе “гласът” на Софийска градска прокуратура. Така че от 5-6 години тя непрекъснато вдига телефона си на съдебните репортери от всички медии. Съгласява се на участия, интервюта и директни включвания. Характерното за нея е, че не говори общи приказки, а на конкретни питания, стига да може - дава конкретни отговори. Вече сме чували нейните изявления от името на главния прокурор по десетки случаи - от жп катастрофата в Хитрино до повдигнатите обвинения срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, от стрелбата по Митьо Очите до обвиненията за АЕЦ “Белене”.

От началото на февруари т.г. Румяна Арнаудова оглави Специализираното звено “Антикорупция” към СГП. То бе създадено през 2015 г. със споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР. Състои се от два сектора - за разследване на престъпления, извършени от магистрати и за корупция по висшите етажи на властта. В него работят около 50 прокурори, следователи и агенти на ДАНС, Икономическа полиция и ГДБОП. В градска прокуратура тя има опит с няколко корупционни дела, като най-шумното от тях е това срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов от Монтана. Той бе заловен през юли 2012 г. при получаване на рушвет от земеделски производител и от ареста изпрати заявление, че напуска парламента. На първа инстанция бе оправдан, но по протест на СГП делото бе върнато за ново разглеждане. Междувременно Аврамов стана депутат от ДПС и се наложи главният прокурор да внесе искане за сваляне на имунитета му. Само преди седмица Аврамов обяви, че сам се отказва от защитата срещу съдебно преследване и процесът може да продължи.

Колеги магистрати, които познават добре Румяна Арнаудова, казват, че зад миловидния й външен вид се крие железен характер. И ще сбърка всеки, който си мисли, че ще я накара да направи компромис, ще успее да я огъне или да я уплаши.

Румяна Арнаудова е от Сандански. Носи фамилията на съпруга си, с когото са били съученици в местната гимназия и се оженили 18-годишни. Майка е на двама синове, вече пораснали. Била е пълна отличничка и мечтата й е била да стане лекарка. Дори се готвела за приемните изпитите по химия и биология, но не се явила на тях. В едно интервю разказва, че кандидатствала едновременно “Право” в Югозападния университет в Благоевград и във Висшия химико-технологичен институт в София. Приели я и на двете места, но решила да остане в Благоевград, за да е по-близо да мъжа си, който тогава влязъл в казармата и служел в Сандански.

През 2000 г., след катое работила няколко месеца като юрисконсулт, Румяна Арнаудова е била поканена да постъпи в Районната прокуратура в Сандански и приела с радост. Кариерата й започнала с разследвания на сутеньори, действащи в граничния район с Гърция. През февруари 2010 г., само няколко месеца преди да бъде командирована в Софийска градска прокуратура, започва разследването срещу Костадин Тасев, обвинен за изнасилване на невръстния си син. След няколко обрата делото приключва през 2013 г. с 12-годишна присъда за бащата, който бяга в Гърция. Тасев е заловен в началото на 2015 г. и оттогава лежи в затвора в Бобов дол.

Първата й „жертва“ - съдия по вписванията

Първото разследване, което Арнаудова ръководи от самото начало като шеф на спецзвено “Антикорупция” след назначаването й през февруари т.г., е случаят със съдията по вписванията Йордан Раденков. Той бе арестуван на 29 май, докато получава 1050 лв. подкуп от служители в нотариални кантори. Срещу Раденков бе повдигнато обвинение. Наблюдаващият прокурор поиска да му наложи постоянен арест, но съдът го пусна срещу 8 000 лв. парична гаранция.

За нея

Отличен професионалист

Прокурор Арнаудова е магистрат от кариерата, за когото безрезервно мога да заявя, че се отличава с безупречна репутация сред колегите. Познавам я от периода, в който бяхме колеги в Сандански. Тя е отличен професионалист, притежава изключителна оперативност и съумява да поддържа постоянен контакт с административните ръководители на прокуратурите в страната, което за мен е едно от обясненията за адекватните решения, които тя предлага в работата си. Своята професионална компетентност в прокурорската дейност тя съчетава успешно с позицията на говорител на главния прокурор. Факт е, че дейността на прокуратурата става все по-активно представена на обществото, което се дължи най-вече на г-жа Арнаудова.

Димитър Узунов, представляващ Висшия съдебен съвет

Реагира бързо и хладнокръвно

Изключително оперативен човек, който много бързо и хладнокръвно реагира в критични ситуации. Умее да съчетава качествата на добър координатор като магистрат и контактите и диалогът с медиите.

Стефан Милев, и.ф. председател на Софийския районен съд

Има твърд характер

Мога да кажа, че тя е изключително подготвен и компетентен юридически човек. Винаги намира изхода от някаква критична ситуация, хладнокръвна е, с твърд характер, ориентира се в проблема и бързо го решава”.

Младен Маринов, главен секретар на МВР

Бих се гордял, ако работя с повече колеги като нея

“Изключително добър професионалист, запозната е в най-големи подробности с практическия аспект на дейността на прокуратура. Бяхме колеги в Софийска градска прокуратура. Мога да кажа, че бих се гордял, ако работя с повече колеги като нея”.

Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура

Коментари

Задължително поле