Румяна Арнаудова: Ценко Чоков е имал разрешение да се отклони от мярката „домашен арест“, за да посети стоматолог

Вчера Ценко Чоков е имал разрешение да се отклони от мярката „домашен арест“, но за да посети стоматолог. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Днес Апелативната специализирана прокуратура поиска от Апелативния специализиран наказателен съд изменение на мярката за неотклонение на Ценко Чоков. На 10 май беше произнесена първата присъда срещу това лице, което получи 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за общо три престъпления – причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палежи. Първоначално съдът потвърди мярката за неотклонение „задържане под страна“ и тя беше в сила до 26 септември“, припомни Арнаудова. Тя посочи, че след това заради влошено здравословно състояние Чоков е пуснат под домашен арест.

„Вчера беше разпространена информация, че около 19.30 ч. Ценко Чоков се е намирал в столично заведение. Тази информация беше потвърдена и с докладна записка от СДВР. Според сигнала лицето е установено в заведение в кв. „Драгалевци“ във видимо отлично здравословно състояние. Това, което можем да кажем към този момент, е, че след като извършихме проверка, установихме, че Апелативният специализиран съд за вчерашния ден е дал разрешение на Ценко Чоков да се отклони от мярката за неотклонение „домашен арест“, за да посети стоматолог. А със сигурност заведението, в което е установено лицето, не е стоматологичен кабинет“, заяви Арнаудова.

Тя обясни, че е налице неизпълнение на мярка за неотклонение, което е основание за прокуратурата да поиска от съда промяна на мярката за неотклонение в по-тежка.

Ще бъде направена проверка и на предходните медицински експертизи на Ценко Чоков, обяви Арнаудова.

„Столичните полицаи, които лично са установили Ценко Чоков в заведение вчера, са установили и неговото здравословно състояние – той не се придвижва с инвалидна количка или с болнична носилка, употребявал е напитки и се е хранил в заведение в отлично здравословно състояние. Тоест, категорични доказателства за това, че лицето се отклонява умишлено от взета мярка за неотклонение са събрани и ние ще настояваме съдът да я измени в най-тежката такава. Очевидно пречката, която е съществувала преди това – влошено здравословно състояние, отсъства и той се чувства достатъчно добре, за да изтърпи най-тежката мярка за неотклонение“, обясни Арнаудова.

Тя посочи, че Апелативният специализиран съд, когато е изменил мярката в „домашен арест“, е установил, че Ценко Чоков страда от захарен диабет, диабетна полиневропатия, дискова болест, язви на стомаха, урологични заболявания. „Тогава са представени документи за извършени вече интервенции и предстоящи операции. И точно заради тези обстоятелства съдът е взел това решение. Но очевидно към днешна дата тези основания не съществуват“, коментира говорителят на главния прокурор.

Арнаудова обясни, че след представената през септември експертиза е имало и други заседания срещу Ценко Чоков. „И на 2 ноември беше изготвена комплексна медицинска експертиза и според нея здравословното състояние на Ценко Чоков към тази дата е било толкова тежко, че дори вещите лица са предложили на съда спиране на наказателното производство, докато той се излекува. Това са вещи лица към Софийски градски съд“, обясни тя, но не посочи от кое лечебно заведение са били те.

„Това според нас са много сигурни индикации за съзнателно даване на невярно заключение, което се наказва от Наказателния кодекс като престъпление против правосъдието с лишаване от свобода от 1 до 5 години и лишаване от права“, обясни Арнаудова и посочи, че става дума за едно вещо лице. „То е участвало в предходната експертиза като едно от всички вещи лица, което е посочило, че е налице много тежко здравословно състояние. Така че ще се направи проверка и на предходните съдебно-медицински заключения“, каза Арнаудова.

Смятам, че мярката „домашен арест“ не постига каквито и да е цели на мерките за неотклонение, коментира говорителят на главния прокурор.

На въпрос дали има смисъл от мярката за неотклонение „домашен арест“, Арнаудова отговори: „Аз съм малко пристрастна в това отношение и смятам, че мярката за неотклонение „домашен арест“ не постига каквито и да е цели на мерките за неотклонение. Но така или иначе съществува в Наказателния кодекс. Основно се използва в случаите, в които лицата наистина са със здравословни проблеми. Но категорично считам, че тази мярка за неотклонение не постига мерките за процесуална принуда. И случаят с Цеко Чоков е много силно показателен за това.“

Арнаудова посочи, че е имало много други такива примери, при които лицата са влизали в съда в инвалидна количка, с патерици или в болнична носилка, но в момента, в който бъдат освободени с по-лека мярка за неотклонение, всички болести изчезват. „Но се надявам да се засили този контрол, който е регламентиран в закона, защото лицата под домашен арест реално се възползват от възможността, която им предоставя законът - два дни домашен арест да се зачита за един ден лишаване от свобода. Тоест, ако твърде дълго време лицето е под домашен арест, реално то може да изтърпи наказанието си, докато е вкъщи. А дали си е вкъщи, вече е друг въпрос“, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право