Румяна Милова, ЦГМ: Предлагаме въвеждането на служебен абонамент за нощно паркиране

Предлагаме въвеждането на служебен абонамент за нощно паркиране на стойност 650 лв. на месец. Това каза пред журналисти в Столичния общински съвет Румяна Милова - директор на Дирекция „Паркиране и гаражи“ в Центъра за градска мобилност във връзка с предложение за въвеждане на нощен абонамент за паркиране на автомобили в София.

„Чрез предложението се дава възможност на всяка фирма, която има необходимост, да се ползва от служебен абонамент. Така че една фирма може да има и нощен, и дневен служебен абонамент, и само нощен. Нощният абонамент ще бъде с работно време от 19.30 ч., когато свършва дневният и ще бъде до 8.30 ч. Цената му за месец ще бъде такава, каквато в момента е на дневния – 650 лв.“, обясни Милова.

Тя уточни, че в нощния служебен абонамент влизат и събота и неделя. „Това решение е свързано с факта, че потенциални клиенти ще бъдат нощни заведения, а през уикенда те са най-натоварени. Засега се предвижда нощен служебен абонамент само за Синя зона, тъй като общинските съветници прецениха, че повечето нощни заведения са в центъра“, коментира тя.

На въпрос как ще се извършва контролът, Милова отговори: „Ние и сега имаме най-малко един екип дежурен вечер, така че няма как да не се справим. Само трябва да видим първо колко ще бъдат клиентите на този нощен служебен абонамент. Все пак Синята зона не е много голяма, така че надяваме се, че няма да бъдат много. Контролът ще се извършва съвместно с екип на Общинска полиция, така че начинът на осъществяване на контрола ще бъде със заповед на кмета“, каза още тя и посочи, че промените се очаква да влязат в сила след гласуването на Общинския съвет и изтичането на срока за обжалване.

Предвиждаме около 9 хил. лв. за ремонт на тротоари за пешеходци и създаването на още един наказателен паркинг в София, каза още Румяна Милова.

„Предвижда се около 9 хил. лв. ЦГМ да похарчи за ремонт на тротоари за пешеходци. Кои точно ще бъдат тези тротоари, допълнително ще се съгласуват с районните кметове. Така че ако гражданите имат предложения, могат да се обръщат към тях“, каза още Милова.

Тя посочи, че ЦГМ подготвят изграждането и на още един наказателен паркинг в София.

„Миналата година Столичният общински съвет гласува да ни се предоставят буферните паркинги, паркингите за доизграждане – включително и един наземен паркинг в кв. „Надежда“. До дни ще получим разрешението за строеж, след което ще обявим поръчка за избор на изпълнител и се надяваме до есента той да бъде готов. Половината от този паркинг ще се ползва като наказателен, а останалата част – за обществено ползване. Около 80 места ще бъдат за обществено ползване и горе-долу толкова за наказателен паркинг. С това ще можем да въведем ред поне в кварталите, които са в близост до този паркинг – кв. „Надежда“, кв. „Връбница“ и другите“, обясни Милова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България