РУО-Пловдив обяви свободни места в 143 паралелки за трето класиране за осмокласниците

Регионалното управление на образованието (РУО) в Пловдив обяви свободни места в общо 143 паралелки за трето класиране за осмокласници в гимназиите в областта. За вакантните бройки имат право да кандидатстват ученици, които не са приети на първо или второ класиране, тези, които не са кандидатствали до момента, както и записани на досегашните турове, но изтеглили документите си. За участие в трето класиране кандидатите подават заявление до началника на РУО в един от определените 22 центъра или онлайн, като подреждат желанията си за обявените свободни места.

Учениците, които са записани на първо или второ класиране, но са изтеглили документите си, не могат да кандидатстват онлайн, а само в периода от 11 до 13 ююли в едно от определените училища центрове, където задължително се представя оригинал на свидетелство за основно образование. Преди трето класиране все още има единични свободни места дори в двете най-елитни езикови гимназии – ЕГ „Иван Вазов” и ЕГ „Пловдив” – по 4, и цели 16 във Френската гимназия, докато в Национална търговска гимназия има само едно вакантно място в паралелката „Икономическа информатика с английски“.

Липсват обаче кандидати за силно рекламираните от Община Пловдив дуални паралелки, които професионалните гимназии в града под тепетата разкриха по швейцарския проект „Домино”, като единственото изключение е новата дуална паралелка „Приложно програмиране”, за която липсват само двама, за да е на 100% запълнена. Цели 26 незаети места има за специалността „Техник на автотранспорта техника” в Професионалната гимназия по автотранспорт „Гоце Делчев”, където средното си образование е завършил дори кметът на Пловдив Иван Тотев, и един от заместник-кметовете на града под тепетата. За останалите дуални паралелки се търсят между 10 и 18 желаещи да учат и получават възнаграждение по време на обучението си и да имат гарантирани работни места след завършване на средното си образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони