Русия е хвърлила арктическа бригада морски пехотинци и уникална техника срещу ВСУ

Снимка: Туитър

Русия е разположила срещу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) арктическа морска бригада и уникална военна техника, която е предназначена специално за Арктика, заяви Дмитрий Плетенчук, говорител на ВМС на Украйна, предава УНИАН.

"Видяхме дори арктическа морска бригада, така че е трудно да ни изненадат с нещо. Вярно, бяхме изненадани от наличието тук на уникална техника, която беше предназначена за Арктика, която беше успешно изгорена в украинските южни степи. Тук наистина успяха да ни изненадат, защото това е уникална техника, скъпа и използването й по този начин е кощунство“, отбеляза той.

Според Плетенчук сега руската армия не може да използва морската пехота по предназначение. Бойните й способности са силно намалени.

"Самите кораби не могат да излязат в морето и не са готови да поемат рискове, например, те не рискуват да използват големи десантни кораби в морето, които са предназначени за това. Съответно за морски десант в този контекст не е необходимо дори да се говори“, добави говорителят на ВМС.

Според него в началото на пълномащабно нахлуване Руската федерация е разполагала с 13 кораба (бойни десантни кораби на руския Черноморски флот), без да се брои "Константин Олшански“. Сега тя разполага с 5 от тях, освен това руският десант няма да може да се приближи до брега. Бреговата ракетна и артилерия на ВМС на Украйна няма да позволи на да направи това.

"В повечето случаи десантът не се извършва като самостоятелна операция, трябва да има контраоперация на сушата и тези възможности са намалели значително“, казва Плетенчук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия