Русия иска Преспанското споразумение да бъде разгледано в Съвета за сигурност на ООН

Русия смята, че темата за преименуването на Македония трябва да бъде обсъдена в Съвета за сигурност на ООН, заяви в интервю за ТАСС посланикът на Руската федерация в Скопие Сергей Баздникин.

Той каза, че споразумението за промяната на името на Македония е усилило разкола в републиката, което ще има дългосрочни негативни последствия за Балканите.

Дипломатът посочи, че почти 2/3 от населението са бойкотирали състоялия се на 30 септември 2018 г. референдум за Преспанското споразумение. Посланикът подчерта, че Русия, колкото и да се опитват да я обвиняват за това, в никакъв случай не е заинтересована от дестабилизация на ситуацията в Македония и на Балканите.

"Необходимо е да си даваме сметка, че Преспанското споразумение е сключено със сериозно нарушаване на нормите на вътрешното и международното право, с други думи излиза извън границите на правното поле. То едва ли ще може да бъде инструмент за постигане на справедливо, устойчиво и дългосрочно решаване на проблема за държавното наименование на Македония", заяви посланикът. "Обратното, както неведнъж подчертава президентът на Македония Георге Иванов, вместо решаване на един стар проблем, Преспанското споразумение може да създаде много нови", каза руският посланик.

Коментари

Задължително поле