Русия и Иран планират съвместни военноморски учения край Ормузкия проток

Русия и Иран планират провеждането на съвместни военноморски учения край Ормузкия проток, съобщава британският вестник "Таймс", като отбелязва, че маневрите повишават риска от опасна конфронтация със западните сили в Персийския залив.

Москва и Техеран обещаха да проведат ученията до края на текущата година, макар Великобритания и САЩ да обявиха засилване на военното си присъствие в региона чрез стартирането на съвместна мисия за защита на търговското корабоплаване.

Съобщението за планираните руско-ирански военни учения е крайъгълен камък в подобряването на отношенията между Москва и Техеран, подчертават от редакцията. Двете държави са бивши съперници, но намериха допирни точки в гражданската война в Сирия. Както руснаците, така и иранците подкрепят правителството на президента Башар Асад. Военните учения ще дадат възможност на Москва да разгърне своята сила на ново поле в Близкия изток, предупреждава изданието, като същевременно припомня, че Русия и Иран вече са провеждали съвместни маневри в Каспийско море. Напрежението в Ормузкия проток се повиши, след като САЩ се оттеглиха от споразумението за ядрена програма на Иран, подписано през 2015 г., и върнаха санкциите срещу Техеран.

Иран бе уличен в серия нападения срещу танкери в Персийския залив. Миналия месец властите на Техеран задържаха танкер, плаващ под британски флаг. Действията им бяха в отговор на задържането на ирански танкер от Великобритания край Гибралтар.

Продължаващата заплаха за корабоплаването накара Великобритания да изпрати два военни кораба в региона, където да се присъединят към плавателни съдове на Военноморския флот на САЩ. Израел заяви, че също ще се включи в мисията чрез оказване подкрепа в разузнаването и други области.

Коментари

Задължително поле