Русия, Китай и Корея остават в битката за АЕЦ „Белене” (обзор)

Държавата ще участва в проекта с площадката и наличното оборудване за бъдещата централа.

Преговори ще се водят и с “Фраматом” и “Дженерал електрик”

Дават обвързващи оферти до 6 месеца

Руската компания “Росатом” чрез дъщерното си дружество “Атоменергопром”, Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидро-атомна корпорация остават в надпреварата за стратегически инвеститор на АЕЦ “Белене”.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред енергийната комисия в парламента. Както “Труд” писа държавата ще преговаря и с френската “Фраматом” и американската “Дженерал електрик”, които искат да произведат оборудване за проекта. “Фраматом” са декларирали готовност да направят системите за сигурност, а “Дженерал Електрик” - турбините и друго оборудване.

Работната група от експерти на БЕХ, НЕК и Министерство на енергетиката е избрала петте компании на базата на опита им и високите кредитни рейтинги. Това са световните лидери в ядрената енергетика, заяви Петкова.

При обявяването на процедурата интерес към проекта обявиха 13 кандидати, от които 7 искаха да са стратегически инвеститор, 2 - да доставят оборудване, а четирима - да станат миноритарен акционер и да изкупуват електроенергия от бъдещата централа.

Министър Петкова уточни, че е възможно между тези 5 компании да се водят преговори за партньорство в изграждането на централата. По думите й желанието на Северна Македония да придобие миноритарен дял и да изкупува електрическа енергия ще позволи проектът да се развива като регионален.

“Това беше основната идея на премиера Борисов, защото този проект дава възможност да се гарантира енергийната сигурност на региона”, посочи Петкова. Тя напомни, че държавата ще има блокираща квота в проекта, за да взима решения по всички важни въпроси. Блокиращата квота ще се опитаме да бъде 30-34%, добави тя. До края на януари ще бъдат изпратени покани до избраните компании за подаване на обвързващи оферти. След това те ще имат 6-месечен срок, в който да ги изготвят и подадат.

Коментари

Задължително поле