Русия прати за 14 г. в колония норвежки шпионин

Норвежецът Фруде Берг бе осъден в Москва за шпионаж срещу Русия.

Фруде Берг събирал информация за ядрени подводници на Москва

Наказаният възнамерява да поиска помилване

Съд в Москва призна вчера норвежкия гражданин Фруде Берг за виновен в шпионаж срещу Русия и го наказа с 14 години лишаване от свобода в колония със строг режим, предаде ТАСС.

Магистратите освен това постановиха да се конфискуват в полза на държавата веществените доказателства по делото - 15 000 евро. В залата бе прочетена само част от присъдата заради наличието на секретни материали в него.

Берг (63 г.) е бивш служител на гранична служба, охраняваща браздата между Русия и Норвегия. Той бе заловен в Москва на 5 декември 2017 г. при операция на Федералната служба за сигурност (ФСС), когато получавал документи от служител на руски военен обект, който обаче се оказал подставено лице. Според обвинението Берг събирал информация за руските ядрени подводници за норвежкото разузнаване, на което сътрудничел срещу заплащане.

14-те години затвор бяха поискани от обвинението, което взе предвид факта, че подсъдимият не се е признал за виновен и не се е разкаял.

Защитата на норвежеца съобщи вчера, че няма да обжалва присъдата. Берг обаче смята да поиска помилване, след като наказанието му влезе в сила.

Коментари

Задължително поле