Русия спасила Кондолиза Райс от музикална кариера

Бившият държавен секретар на САЩ често се отдава на страстта си да свири на пиано пред публика Снимка: Ройтерс

Бившият държавен секретар на САЩ първа опитала торта за президента Буш-старши, подарък от руските сладкари

През август тя обяви, че Украйна трябва да живее в мир с Русия

На 14 ноември Кондолиза Райс, една от най-емблематичните фигури в американската политика в администрацията на Джордж Буш, стана на 65 години. Специалист по СССР и Русия, тя беше уважавана в Москва, но се придържаше към твърдата линия за присъединяването на Украйна и Грузия в НАТО. След като се пенсионира, Райс се старае да стои далече от Белия дом, но наскоро си позволи да критикува американския президент Доналд Тръмп.

В детството и юношеството си 66-ият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс, която навърши 65 години на 14 ноември, изучава музика. Любимият u композитор е Йоханес Брамс, германецът, когото тя нарича „страстен, но не сантиментален“.

Нейното рядко име Кондолиза означава „сon dolcezza“ и е италиански музикален термин, който се превежда „с нежност“. За своя кариера обаче тя избра област, нямаща нищо общо с музиката, но не по-малко креативна - дипломацията.

„Нежност“ в определен смисъл не е за Райс. Умна, харизматична, очарователна, но изключително строга, тя се превърна в един от най-запомнящите се държавни секретари на САЩ. На поста си в администрацията на Джордж Буш, Райс наследява генерал Колин Пауъл, и се превръща в почти дясната ръка на президента.

Юри Рогулев, ръководител на Фонда за изследвания на САЩ „Франклин Рузвелт“ в Московския държавен университет, отбеляза за Райс, че е получила толкова голяма тежест, защото Буш-младши е бил политически „новак“.

Всъщност Райс е наследство за Буш-младши от неговия баща - Джордж У. Буш. От 1989 до 1991 тя е старши директор по въпросите на СССР и Източна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ. В университета тя изучава руски език и се занимава със съветология.

„Русия ме спаси от музикална кариера“, казва Райс.

Представяйки Райс на Горбачов, Буш-старши каза: „На нея дължа всичките си познания за СССР“.

Познаването на руски език бе полезно за Райс в една доста куриозна ситуация. Един от биографите на президента Буш-старши си спомня, как в Белия дом се уплашили, когато тайните служби доставят пратка от съветското посолство. Оказва се торта, подарък от съветските сладкари за американския президент. Райс прочита писмото от сладкарите и първа опитва тортата, след което и другите служители на Белия дом също започват да дегустират.

След поражението на Буш-старши на изборите, Райс за дълго напуска политиката и се концентрира върху работата си в университета Станфорд, където работи като политически консултант.

Работата в администрацията на Буш-младши е звездният миг за нея. Тя става съветник на президента на САЩ по националната сигурност през 2000 г. и е част от неоконсервативната административна група, в която са включени вицепрезидентът Ричард Чейни, главата на Пентагона Дон Рамсфелд и неговият заместник Пол Улфовиц.

Самата Райс обаче не е класически неоконсерватор и може да говори от съвсем реалистични позиции, ако е необходимо. Но като дипломат споделя изцяло идеите на „неоконите“, включително и за инвазията в Ирак, вярвайки, че САЩ наистина ще помогнат на тази страна да изгради демокрация.

„Трябва да използваме американската дипломация, за да създадем баланс на силите в свят, който насърчава свободата“, казва тя в едно от изказванията си.

На поста на държавен секретар на САЩ, тя активно насърчава програмата за включване на Украйна и Грузия в НАТО. В същото време тя смята за важно да се поддържат добри отношения с Русия. Според Райс, Москва и Вашингтон могат успешно да си сътрудничат в борбата срещу общи заплахи. Докато работи в Белия дом, Райс има добри отношения с тогавашния шеф на руското министерство на отбраната Сергей Иванов.

Те разговарят помежду си на „ти“ и общуват неофициално. По време на едно от посещенията на президента Буш в Русия през 2002 г. Иванов им показва любимия си балет, режисиран от Борис Ейфман. Райс, винаги се е отнасяла към сдържания и перфектно говорещ английски Иванов с голямо уважение.

„Той беше твърд и не много подозрителен към САЩ, и на него можеше да се разчита“ - казва тя за руския министър. Добрите лични отношения между Райс и Иванов обаче се разпадат след конфликта между Русия и Грузия през 2008 г., заради ситуацията с Южна Осетия и Абхазия.

„Тя каза, че американците нямат нищо общо, и не стоят зад тази атака. Тя, разбира се, призна, че това е инициативата на тогавашния грузински президент Михаил Саакашвили и че той е виновникът за войната. Тя е умна жена и в частен разговор, не пред микрофона, всъщност си призна, че Саакашвили е на каишка“, казва Иванов пред „Комерсант“ през 2018 г.

Отношенията между САЩ и Русия са сериозно увредени след конфликта в Грузия и Вашингтон бе принуден да преразгледа плановете си за членството на Грузия и Украйна в НАТО.

Райс е известна със своята твърда позиция относно членството на Украйна в НАТО, но след като подаде оставка, смекчи своите възгледи. Наскоро тя заяви, че според нея Украйна няма да се присъедини към НАТО в близко бъдеще. Райс отбеляза, че Алианса е консенсусна организация, но няма съгласие за Украйна.

През август тя обяви, че Украйна трябва да живее в мир с Русия. Но е вярно и това, че тя подкрепя разполагането на батальони на НАТО в Полша и балтийските държави.

През последните години Райс е на университетска работа в Станфорд. Оставайки влиятелен член на Републиканската партия, тя рязко се противопостави на номинацията на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Стига! Доналд Тръмп не трябва да бъде президент. Той трябва да оттегли кандидатурата си“, и бившия дипломат отбеляза, че като републиканец тя ще подкрепи този, „който има достойнство и мащаб да заеме най-високия пост в най-голямата демокрация на земята“.

След като Тръмп влезе в Белия дом, той я прие в Овалния кабинет. Камерата запечати как двамата спокойно разговарят до бюста на черния лидер за граждански права Мартин Лутър Кинг.

Смяташе се, че по този начин президентът е демонстрирал своята близост към афроамериканците с консервативни възгледи. Вярно е че, чернокожите никога не са приемали Райс за „твърде своя“ и смятат, че тя е твърде далеч от живота на обикновените афроамериканци. Райс много често става мишена на политическа сатира.

През 2017-а Райс изведнъж се озова в необичайна за нея позиция. Тя оглави Комисията по баскетбол на Националната асоциация по студенския спорт (NCAA), за да очисти тази организация от корупцията.

Райс винаги е била близо до този спорт. Според американските медии Райс се опитва да се съсредоточи върху подобни занимания и понякога дори дава концерти за пиано, за да забрави за политиката. Въпреки това тя наскоро коментира скандала около вицепрезидента Джо Байдън в Украйна, заявявайки, че политиките на Белия дом в региона „са дълбоко смущаващи.“

Тя също призна, че не u харесва Тръмп да моли президента на Украйна Володимир Зеленски да „разследва чуждестранен лидер“. Според нея „светът не трябва да получава объркващи сигнали от САЩ“. Тази забележка обаче би била валидна и за самата Райс, която беше майстор на подобни сигнали.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Коментари

Задължително поле