Русия ще поиска от ЕС да одобри ваксината „Спутник V“ през февруари

Снимка: ТАСС

През февруари Русия ще подаде официално заявка за одобряване на ваксината срещу COVID-19 „Спутник V“ в Европейския съюз. Това заяви в интервю за Ройтерс ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.

Дмитриев обеща скоро да бъде публикувана експертна оценка, която да покаже високата ефективност на руската ваксина. Той уточни, че засега не е ясно дали препаратът ще получи необходимото одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

На 19 януари са планирани научни консултации по въпроса, съобщи по-рано Дмитриев за РИА „Новости“.

„Спутник V“ вече получи регистрация в няколко държави, сред които Аржентина, Боливия и Венецуела. Малки количества от ваксината бяха доставени в Сърбия, водят се преговори с Унгария и Словения.

Същевременно Русия се подготвя за обявената от президента Владимир Путин мащабна имунизация на населението, която трябва да започне следващия понеделник. В Москва заработиха 30 нови пункта за имунизация, с което общият им брой достигна 100.

Кметът Сергей Собянин заяви, че епидемичната обстановка в столицата остава неопределена. От една страна, след новогодишните празници се наблюдава забавяне на разпространението на инфекцията. От друга, броят на хоспитализациите не е намалял. В момента в инфекциозните отделения  има около 13 000 диагностицирани с Covid-19 пациенти – толкова, колкото и преди празниците.

Коментари

Задължително поле